Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaję do surowych buraków i mieszam z tym sosem. Surówka, która pasuje do wszystkiego
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 15.02.2025 16:26

Dodaję do surowych buraków i mieszam z tym sosem. Surówka, która pasuje do wszystkiego

Surówka z buraków w głębokiej salaterce
Fot. Canva

Surówka to bardzo popularny dodatek do obiadu. Są świetnym uzupełnieniem danej potrawy, a razem z ziemniakami i np. mięsnym składnikiem tworzy fantastyczny posiłek. Istnieje wiele surówek, które wyróżniają się niesamowitym smakiem. Jedną z nich jest surówka z surowych buraków.

Dlaczego warto jeść surówki?

Surówka to nie tylko popularny dodatek do obiadu, ale też samodzielna przekąska, którą można zjeść np. na kolację. Czerwona, biała lub kiszona kapusta czy też ogórki, lub marchewki to najczęstsze składniki surówek. Ale nie można też zapominać o buraczkach, które nie tylko są smaczne, ale mają naprawdę wiele wartości odżywczych

Surówki fantastycznie smakują. Są też pełne witamin i wartościowych składników, dzięki czemu pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Sprawiają również, że nasz posiłek lepiej prezentuje się wizualnie. 

Pyszne surowe buraki
Fot. Canva
Przepis na te oponki serowe mam z notatnika babci. Dopisek o wyborze twarogu jest kluczowy

Surówka z buraczków i ogórków

Przygotowanie takiej surówki jest niesamowicie szybkie oraz nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. Surowy burak doskonale łączy się smakiem z ogórkami kiszonymi. Surówka z tych składników idealnie będzie pasować do wielu dań.

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól 
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszną surówkę z buraczków?

Surówka z buraczków świetnie sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków i kotleta mielonego.

W pierwszej kolejności obieramy ze skórki buraki, jabłko i cebulę. Wszystkie warzywa rozdrabniamy, możemy to zrobić za pomocą malaksera lub rozdrabniacza. Ważne, żeby nie wyszła z tego miazga. Przekładamy je do miski. 

Surowe buraki obrane ze skórki
Fot. Canva

Następnie dodajemy majonez, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy

W ostatnim kroku doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem. Możemy również dodać zioła prowansalskie. 

Tak przygotowaną surówkę podajemy do ulubionego obiadu

Pyszna surówka z buraczków podana na białym talerzu
Fot. Canva

Sprawdź przepis na obiad z pieczarkami. Zobacz, w którym momencie najlepiej posolić rosół