Smakosze.pl Przepisy Zniewalający przepis na niezwykle puszyste i delikatne ciasto
Pixabay / ponce_photography

Zniewalający przepis na niezwykle puszyste i delikatne ciasto

12 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Zazwyczaj pieczenie kojarzy nam się z trudnym zadaniem, które wymaga sporego doświadczenia w kuchni. Na szczęście istnieją proste przepisy, które warto wykorzystać w walentynki. Receptura na trzyskładnikowe ciasto się do nich zalicza.

Pieczenie tego ciasta to czysta przyjemność

Pieczenie jest jednym z częstych zajęć wielbicieli kulinariów. Za jego pomocą możemy przygotować wiele przepysznych specjałów. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak zrobić w domowym zaciszu własny chleb .

W walentynki warto wziąć się za pieczenie ciasta. Słodkie smakołyki potrafią wywołać zachwyt i szybsze bicie serca. Ukochana osoba, uraczona takim frykasem, z pewnością będzie czuła się wyjątkowo. Puszysty sernik japoński jest idealnym rozwiązaniem .

Pieczenie sernika w tej odsłonie nie jest trudne. Wykorzystamy w nim tylko trzy składniki, jednak nie oznacza to, że nasz deser będzie nudny. Cechuje się ona puszystością i obłędnym smakiem, który pozostaje na długo w pamięci .

Zanim rozpoczniemy pieczenie, musimy odpowiednio połączyć ze sobą wszystkie składniki i poczynić należyte przygotowania. Zacznijmy od zaopatrzenia się w niezbędne produkty. Co nam będzie potrzebne?

  • 6 jajek

  • 250 g serka kremowego

  • 250 g białej czekolady

Pieczenie jeszcze nigdy nie było tak proste

Kiedy mamy już pod ręką wszystkie składniki, możemy przejść do przygotowań. Najpierw zaczynamy od pokruszenia czekolady i umieszczenia jej w misce. Naczynie umieszczamy nad miską z gorącą wodą. W ten sposób nasza czekolada się rozpuści.

Białka oddzielamy od żółtek. W tej czynności pomoże nam niezawodny trik z butelką . Do żółtek dodajemy ser. Mieszamy je ze sobą przy pomocy trzepaczki. Masę wzbogacamy o ostudzoną czekoladę. Białka ubijamy na sztywno.

Pianę z białek mieszamy z pozostałymi składnikami. Należy robić to partiami, zachowując delikatność. Ciasto przelewamy do foremki. Rozpoczynamy pieczenie w 170 stopni Celsjusza. Powinno trwać 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę o 10 stopni. Kiedy kolejne 15 minut dobiegnie końca, nasz sernik będzie już gotowy .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy