Zniewalający przepis na niezwykle puszyste i delikatne ciasto
Zazwyczaj pieczenie kojarzy nam się z trudnym zadaniem, które wymaga sporego doświadczenia w kuchni. Na szczęście istnieją proste przepisy, które warto wykorzystać w walentynki. Receptura na trzyskładnikowe ciasto się do nich zalicza.
Pieczenie tego ciasta to czysta przyjemność
Pieczenie jest jednym z częstych zajęć wielbicieli kulinariów. Za jego pomocą możemy przygotować wiele przepysznych specjałów. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak zrobić w domowym zaciszu własny chleb .
W walentynki warto wziąć się za pieczenie ciasta. Słodkie smakołyki potrafią wywołać zachwyt i szybsze bicie serca. Ukochana osoba, uraczona takim frykasem, z pewnością będzie czuła się wyjątkowo. Puszysty sernik japoński jest idealnym rozwiązaniem .
Pieczenie sernika w tej odsłonie nie jest trudne. Wykorzystamy w nim tylko trzy składniki, jednak nie oznacza to, że nasz deser będzie nudny. Cechuje się ona puszystością i obłędnym smakiem, który pozostaje na długo w pamięci .
Zanim rozpoczniemy pieczenie, musimy odpowiednio połączyć ze sobą wszystkie składniki i poczynić należyte przygotowania. Zacznijmy od zaopatrzenia się w niezbędne produkty. Co nam będzie potrzebne?
-
6 jajek
-
250 g serka kremowego
-
250 g białej czekolady
Pieczenie jeszcze nigdy nie było tak proste
Kiedy mamy już pod ręką wszystkie składniki, możemy przejść do przygotowań. Najpierw zaczynamy od pokruszenia czekolady i umieszczenia jej w misce. Naczynie umieszczamy nad miską z gorącą wodą. W ten sposób nasza czekolada się rozpuści.
Białka oddzielamy od żółtek. W tej czynności pomoże nam niezawodny trik z butelką . Do żółtek dodajemy ser. Mieszamy je ze sobą przy pomocy trzepaczki. Masę wzbogacamy o ostudzoną czekoladę. Białka ubijamy na sztywno.
Pianę z białek mieszamy z pozostałymi składnikami. Należy robić to partiami, zachowując delikatność. Ciasto przelewamy do foremki. Rozpoczynamy pieczenie w 170 stopni Celsjusza. Powinno trwać 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę o 10 stopni. Kiedy kolejne 15 minut dobiegnie końca, nasz sernik będzie już gotowy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: O2