Smakosze.pl Przepisy Powalający przepis na najszybsze, najłatwiejsze i najlepsze ciasto czekoladowe
Pixabay / varintorn

Powalający przepis na najszybsze, najłatwiejsze i najlepsze ciasto czekoladowe

29 października 2020
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że pieczenie ciast jest nie lada sztuką, która wymaga dozy skrupulatności. Przeważnie proces przygotowywania wydaje się być dość trudnym zadaniem. Jednak w przypadku tego ciasta jest zgoła inaczej.

Pieczenie jeszcze nigdy nie było tak banalne

Zanim rozpoczniemy pieczenie warto wiedzieć jakich błędów powinniśmy unikać. Jakiś czas temu wskazywaliśmy te najczęściej popełniane . Każdy smakosz powinien o nich wiedzieć i się ich wystrzegać. Jedną z ważniejszych zasad jest dbałość o staranne przygotowywanie ciasta.

Tym razem pieczenie nie powinno nikomu przysporzyć większych problemów. Ciasto czekoladowe w tym niecodziennym wydaniu jest banalnie proste w wykonaniu. Zrobisz je dosłownie w chwilę. Jego smak z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Pieczenie tego wybornego ciasta jest czystą przyjemnością. Wielbiciele łakoci będą w siódmym niebie. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem zawartym poniżej. Najpierw musimy jednak zgromadzić niezbędna składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 230 g mąki pszennej

  • 100 g kakao

  • 10 g proszku do pieczenia

  • 200 g masła

  • 4 jajka

  • 250 g cukru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • gorzka czekolada

Pieczenie i jego smakowite rezultaty

Pieczenie takich smakołyków jest nie lada atrakcją. Tym bardziej, że tak prostego przepisu na ciasto czekoladowe jeszcze nie było. Nawet początkujący wielbiciele łakoci poradzą sobie z takim wyzwaniem. Efekt powala na kolana.

Na początku musimy rozpuścić masło. Najlepiej zrobić to w garnuszku. Pozwalamy mu ostygnąć. Kiedy osiągnie już temperaturę pokojową, wówczas możemy przejść do dalszej części przygotowań. Prościej już się nie da.

Rozpuszczone masło mieszamy i wzbogacamy je o mąkę, kakao, proszek do pieczenia, roztrzepane jajka i oba rodzaje cukru. Wszystko powinno stać się jednolitą masą. Foremkę smarujemy masłem i wylewamy do niej nasze ciasto.

Możemy rozpocząć pieczenie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i umieszczamy w nim ciasto. Pieczenie powinno trwać około 50 minut. Pod koniec warto sprawdzić przy pomocy patyczka, czy już jest gotowe.

Na koniec nasze smakowite ciasto watro oblać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Taki smakołyk z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Prośby o dokładkę są gwarantowane.

Źródła: Smaker

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy