Powalający przepis na najszybsze, najłatwiejsze i najlepsze ciasto czekoladowe
Nie da się ukryć, że pieczenie ciast jest nie lada sztuką, która wymaga dozy skrupulatności. Przeważnie proces przygotowywania wydaje się być dość trudnym zadaniem. Jednak w przypadku tego ciasta jest zgoła inaczej.
Pieczenie jeszcze nigdy nie było tak banalne
Zanim rozpoczniemy pieczenie warto wiedzieć jakich błędów powinniśmy unikać. Jakiś czas temu wskazywaliśmy te najczęściej popełniane . Każdy smakosz powinien o nich wiedzieć i się ich wystrzegać. Jedną z ważniejszych zasad jest dbałość o staranne przygotowywanie ciasta.
Tym razem pieczenie nie powinno nikomu przysporzyć większych problemów. Ciasto czekoladowe w tym niecodziennym wydaniu jest banalnie proste w wykonaniu. Zrobisz je dosłownie w chwilę. Jego smak z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Pieczenie tego wybornego ciasta jest czystą przyjemnością. Wielbiciele łakoci będą w siódmym niebie. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem zawartym poniżej. Najpierw musimy jednak zgromadzić niezbędna składniki. Co nam będzie potrzebne?
-
230 g mąki pszennej
-
100 g kakao
-
10 g proszku do pieczenia
-
200 g masła
-
4 jajka
-
250 g cukru
-
opakowanie cukru waniliowego
-
gorzka czekolada
Pieczenie i jego smakowite rezultaty
Pieczenie takich smakołyków jest nie lada atrakcją. Tym bardziej, że tak prostego przepisu na ciasto czekoladowe jeszcze nie było. Nawet początkujący wielbiciele łakoci poradzą sobie z takim wyzwaniem. Efekt powala na kolana.
Na początku musimy rozpuścić masło. Najlepiej zrobić to w garnuszku. Pozwalamy mu ostygnąć. Kiedy osiągnie już temperaturę pokojową, wówczas możemy przejść do dalszej części przygotowań. Prościej już się nie da.
Rozpuszczone masło mieszamy i wzbogacamy je o mąkę, kakao, proszek do pieczenia, roztrzepane jajka i oba rodzaje cukru. Wszystko powinno stać się jednolitą masą. Foremkę smarujemy masłem i wylewamy do niej nasze ciasto.
Możemy rozpocząć pieczenie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i umieszczamy w nim ciasto. Pieczenie powinno trwać około 50 minut. Pod koniec warto sprawdzić przy pomocy patyczka, czy już jest gotowe.
Na koniec nasze smakowite ciasto watro oblać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Taki smakołyk z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Prośby o dokładkę są gwarantowane.
Źródła: Smaker
Zapraszamy również na naszego Instagrama