Smakosze.pl Przepisy Pieczone pierogi z kapustą i grzybami wg. przepisu Karola Okrasy
canva/Michał Barański; TRICOLORS/East News

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami wg. przepisu Karola Okrasy

19 grudnia 2021

Tradycyjne pierogi gotować trzeba partiami. Nierzadko jest tak, że przy większej liczbie osób trudno jest podać je na ciepło. Rozwiązaniem takiego problemu będzie przygotowanie smakołyku w piecu. Z przepisem Karola Okrasy na pewno się uda. Koniecznie sięgnijcie po jego pyszną recepturę na zapiekane pierogi z kapustą i grzybami.

Bez pierogów dla wielu nie będzie prawdziwej wigilii. Nie ważne czy sięgniemy po tradycyjne farsze, czy zdecydujemy się na wersję słodką z makiem lub z serem pierogi muszą być. Najlepiej by były ciepłe i delikatne. Zróbcie je w piecu, a takie właśnie wam wyjdą.

Przepis na pyszne pieczone pierogi Karola Okrasy

Składniki na farsz:

  • 300 g kiszonej kapusty

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 g suszonych grzybów

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • pęczek natki pietruszki

Składniki na ciasto:

  • 3 jaja

  • 200 g masła

  • 150 ml śmietany 18%

  • 500 g mąki pszennej + niewielka ilość do podsypywania

  • sól

Dodatkowo na wierzch:

  • 1 jajo

  • 50 ml mleka

Przygotowanie:

Dzień wcześniej namaczamy grzyby w zimnej wodzie. Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, studzimy i odciskamy z nadmiaru płynu. Siekamy ją starannie. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Podsmażamy ją na patelni, pod koniec, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Grzyby kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do warzyw na patelni wraz z kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy.

Wsypujemy do nadzienia. Studzimy zawartość patelni, a w międzyczasie przyrządzamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Masło siekamy z mąką. Następnie wbijamy jajka i dodajemy śmietanę oraz sól.

Składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce przez około pół godziny. Blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy z niego koła o średnicy 8 -10 cm.

Nakładamy farsz, a następnie smarujemy brzeg pierożka jajem rozmieszanym z mlekiem i zlepiamy. Pokrywamy tą miksturą również wierzch pieroga. Gotowe pierogi układamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut. Smacznego.

Kapusta kiszona w słoiku
Kapusta kiszona jest składnikiem wigilijnych pierogów

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy