Pieczone pierogi z kapustą i grzybami wg. przepisu Karola Okrasy
Tradycyjne pierogi gotować trzeba partiami. Nierzadko jest tak, że przy większej liczbie osób trudno jest podać je na ciepło. Rozwiązaniem takiego problemu będzie przygotowanie smakołyku w piecu. Z przepisem Karola Okrasy na pewno się uda. Koniecznie sięgnijcie po jego pyszną recepturę na zapiekane pierogi z kapustą i grzybami.
Bez pierogów dla wielu nie będzie prawdziwej wigilii. Nie ważne czy sięgniemy po tradycyjne farsze, czy zdecydujemy się na wersję słodką z makiem lub z serem — pierogi muszą być. Najlepiej by były ciepłe i delikatne. Zróbcie je w piecu, a takie właśnie wam wyjdą.
Przepis na pyszne pieczone pierogi Karola Okrasy
Składniki na farsz:
-
300 g kiszonej kapusty
-
1 średnia cebula
-
2 ząbki czosnku
-
150 g suszonych grzybów
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
pęczek natki pietruszki
Składniki na ciasto:
-
3 jaja
-
200 g masła
-
150 ml śmietany 18%
-
500 g mąki pszennej + niewielka ilość do podsypywania
-
sól
Dodatkowo na wierzch:
-
1 jajo
-
50 ml mleka
Przygotowanie:
Dzień wcześniej namaczamy grzyby w zimnej wodzie. Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, studzimy i odciskamy z nadmiaru płynu. Siekamy ją starannie. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy ją na patelni, pod koniec, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Grzyby kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do warzyw na patelni wraz z kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy.
Wsypujemy do nadzienia. Studzimy zawartość patelni, a w międzyczasie przyrządzamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Masło siekamy z mąką. Następnie wbijamy jajka i dodajemy śmietanę oraz sól.
Składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce przez około pół godziny. Blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy z niego koła o średnicy 8 -10 cm.
Nakładamy farsz, a następnie smarujemy brzeg pierożka jajem rozmieszanym z mlekiem i zlepiamy. Pokrywamy tą miksturą również wierzch pieroga. Gotowe pierogi układamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnialidla