Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowne, pieczone pierogi faszerowane z serem

Cudowne, pieczone pierogi faszerowane z serem

pierogi zapiekane posypane cukrem pudrem
canva/NoirChocolate

Pierogi pieczone to lekka i chrupiąca wersja tradycyjnej polskiej potrawy. Te wykonane z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkiego serka, to idealna przekąska do kawy. Koniecznie spróbujcie tego pysznego smakołyku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na smakowite pieczone drożdżowe pierogi

Z poniższej ilości składników przygotujecie 20-25 sztuk pierogów.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 320 g mąki pszennej + do podsypywania

  • 200 ml wody lub mleka

  • 10 g drożdży świeżych

  • 1 łyżka cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżka oleju lub masła

Składniki na nadzienie:

  • 400 g twarogu

  • 50 g cukru wanilinowego

  • 1-2 żółtka

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania pierogów po wierzchu

Przygotowanie:

Składniki ocieplamy do temperatury pokojowej. Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy wodę oraz 3 łyżki mąki. Całość ponownie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsca do wyrośnięcia rozczynu.

Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z rozczynem, pozostałą wodą i solą. Składniki dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy olej. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego cukier oraz żółtka.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy, w miarę potrzeby podsypując mąką. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinamy krążki. Na każdy z nich wykładamy nadzienie i zlepiamy brzegi ciasta, formując pierogi.

Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na chwilę, by jeszcze odrobinę wyrosły. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Pierogi smarujemy rozmąconym jajem, a następnie blachę wkładamy do piekarnika.

Pieczemy przez 15-25 minut, do zrumienienia. Podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy je posypać cukrem pudrem lub odrobiną kakao.

Jeśli spodobał wam się ten przepis, sprawdźcie inne przepisy na słodkie pierożki. Z pewnością spodobają wam się te z jagodami. Możecie też zerknąć jak przygotować pieczone pierogi z jabłkami.

pierogi na desce
pierogi na desce

Źródło zdjęcia: canva/Anna Łukasiewicz

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smakolykibereniki

Zapraszamy na nasz Instagram