Cudowne, pieczone pierogi faszerowane z serem
Pierogi pieczone to lekka i chrupiąca wersja tradycyjnej polskiej potrawy. Te wykonane z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkiego serka, to idealna przekąska do kawy. Koniecznie spróbujcie tego pysznego smakołyku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na smakowite pieczone drożdżowe pierogi
Z poniższej ilości składników przygotujecie 20-25 sztuk pierogów.
Składniki na ciasto drożdżowe:
320 g mąki pszennej + do podsypywania
200 ml wody lub mleka
10 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju lub masła
Składniki na nadzienie:
400 g twarogu
50 g cukru wanilinowego
1-2 żółtka
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania pierogów po wierzchu
Przygotowanie:
Składniki ocieplamy do temperatury pokojowej. Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy wodę oraz 3 łyżki mąki. Całość ponownie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsca do wyrośnięcia rozczynu.
Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z rozczynem, pozostałą wodą i solą. Składniki dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy olej. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego cukier oraz żółtka.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy, w miarę potrzeby podsypując mąką. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinamy krążki. Na każdy z nich wykładamy nadzienie i zlepiamy brzegi ciasta, formując pierogi.
Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na chwilę, by jeszcze odrobinę wyrosły. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Pierogi smarujemy rozmąconym jajem, a następnie blachę wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez 15-25 minut, do zrumienienia. Podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy je posypać cukrem pudrem lub odrobiną kakao.
Jeśli spodobał wam się ten przepis, sprawdźcie inne przepisy na słodkie pierożki. Z pewnością spodobają wam się te z jagodami. Możecie też zerknąć jak przygotować pieczone pierogi z jabłkami.
Źródło zdjęcia: canva/Anna Łukasiewicz
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smakolykibereniki