Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nietypowe, idealne na wigilię pierogi z farszem z maku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 28.11.2021 01:00

Nietypowe, idealne na wigilię pierogi z farszem z maku

pierogi
canva/zi3000

Na wigilijnym stole z całą pewnością nie może zabraknąć pierogów. Zwykle nadziewamy je farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Jednak można pokusić się o nietypowe specjały, takie jak pierogi z farszem z maku. Są idealne na wigilię, zwłaszcza jeśli przy stole zasiądą wielbiciele słodkości.

Niektórzy na wieczerzę wigilijną szykują też pierogi w słodkim wydaniu. Doskonale smakują te nadziewane suszonymi śliwkami czy twarogiem z dodatkiem cynamonu. My proponujemy jednak przygotować pierogi z makiem. Farsz z maku i z pysznymi słodkimi dodatkami nie ma sobie równych.

Nietypowe, idealne na wigilię pierogi z farszem z maku

Składniki:

na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • sól

  • 1 jajko

  • niepełna szklanka dobrze ciepłej wody

  • 1 łyżka śmietany

  • 1 łyżka masła

na farsz:

  • 25 dag suchego maku

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki miodu

  • 1 szklanka mleka

  • 10 dag rodzynek

  • 3-4 łyżki spłatkowanych migdałów

  • kilka kropel olejku migdałowego

Przygotowanie pierogów z makiem

Mak zmiel, wsyp do garnka, zalej szklanką gorącej wody. Całość podgrzewaj przez 15 minut, często mieszając.

Do maku dodaj cukier, miód, mleko, namoczone rodzynki, migdały i olejek migdałowy. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, uważając, by farsz nie przypalił się. Wystudź.

Na ciasto mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj do niej szczyptę soli, jajko, śmietanę i masło. Dolewając dobrze ciepłą wodę, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą kolejno rozwałkowuj na cienki placek, szklanką wykrawaj z niego krążki. Na każdym krążku ciasta kładź porcję farszu, dokładnie zlep brzegi.

Pierogi włóż na osolony wrzątek, zamieszaj. Gotuj ok. 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

Pierogi wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem i posypane podprażonymi orzechami włoskimi.

Jeśli szukasz przepisu na inne, wigilijne pierogi zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na pierogi z suszonymi śliwkami, a także na pierogi z kapustą.

mak
mak

Źródło zdjęcia: canva/madeleinesteinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zajadam Zapraszamy na nasz Instagram