Nietypowe, idealne na wigilię pierogi z farszem z maku
Na wigilijnym stole z całą pewnością nie może zabraknąć pierogów. Zwykle nadziewamy je farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Jednak można pokusić się o nietypowe specjały, takie jak pierogi z farszem z maku. Są idealne na wigilię, zwłaszcza jeśli przy stole zasiądą wielbiciele słodkości.
Niektórzy na wieczerzę wigilijną szykują też pierogi w słodkim wydaniu. Doskonale smakują te nadziewane suszonymi śliwkami czy twarogiem z dodatkiem cynamonu. My proponujemy jednak przygotować pierogi z makiem. Farsz z maku i z pysznymi słodkimi dodatkami nie ma sobie równych.
Nietypowe, idealne na wigilię pierogi z farszem z maku
Składniki:
na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
sól
1 jajko
niepełna szklanka dobrze ciepłej wody
1 łyżka śmietany
1 łyżka masła
na farsz:
25 dag suchego maku
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
1 szklanka mleka
10 dag rodzynek
3-4 łyżki spłatkowanych migdałów
kilka kropel olejku migdałowego
Przygotowanie pierogów z makiem
Mak zmiel, wsyp do garnka, zalej szklanką gorącej wody. Całość podgrzewaj przez 15 minut, często mieszając.
Do maku dodaj cukier, miód, mleko, namoczone rodzynki, migdały i olejek migdałowy. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, uważając, by farsz nie przypalił się. Wystudź.
Na ciasto mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj do niej szczyptę soli, jajko, śmietanę i masło. Dolewając dobrze ciepłą wodę, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą kolejno rozwałkowuj na cienki placek, szklanką wykrawaj z niego krążki. Na każdym krążku ciasta kładź porcję farszu, dokładnie zlep brzegi.
Pierogi włóż na osolony wrzątek, zamieszaj. Gotuj ok. 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Pierogi wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem i posypane podprażonymi orzechami włoskimi.
Jeśli szukasz przepisu na inne, wigilijne pierogi zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na pierogi z suszonymi śliwkami, a także na pierogi z kapustą.
Źródło zdjęcia: canva/madeleinesteinbach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta
Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne
Źródło: zajadam Zapraszamy na nasz Instagram