Smakosze.pl Przepisy Pierogi kapucyńskie są strzałem w 10. Takiego połączenia nikt by się nie spodziewał
Fot. Canva/pixel-shot

Pierogi kapucyńskie są strzałem w 10. Takiego połączenia nikt by się nie spodziewał

6 lutego 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pierogi kapucyńskie to danie mało znane, a szkoda. Sekretem smaku jest nietypowy, ale niezwykle aromatyczny farsz. Bazą jest kapusta kiszona, jednak nie tylko ona sprawia, że pierogi błyskawicznie znikają z talerzy.

Te pierogi są rajem dla podniebienia

Ile gospodyń, tyle przepisów na ciasto i farsz na pierogi. Niektórzy do ciasta dodają jajko, inni śmietanę. Moim zdaniem najlepszy przepis na ciasto to taki, w którym wykorzystujemy wyłącznie niezbędne składniki, czyli mąkę, wodę, sól i masło . Ciasto na pierogi wychodzi idealne. Jest elastyczne, a po ugotowaniu dosłownie rozpływa się w ustach.

Oprócz ciasta, w pierogach ważny jest także farsz. Tutaj też mamy duże pole do popisu i możemy przyrządzić tradycyjne danie w przeróżny sposób. Niedawno spróbowałam pierogów kapucyńskich i dosłownie zakochałam się w ich smaku. Farsz jest jedyny w swoim rodzaju.

Powoduje ból języka i inne objawy w jamie ustnej. Sklep apeluje o pilny zwrot

Przepis na pierogi kapucyńskie

Pierogi kapucyńskie podawaj z ulubioną okrasą. Może to być smażony boczek. Osobiście polecamy zeszkloną na maśle cebulkę. Pierogi z tym dodatkiem smakują tak, że palce lizać.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml gorącej wody
  • 40 g masła
  • szczypta soli

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki na farsz:

  • 700 g kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • kilka suszonych śliwek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić pierogi na obiad?

Krok 1: Suszone grzyby włóż do miseczki i zalej wodą. Odstaw na 30 minut. Kapustę odciśnij z wody i drobno posiekaj. Posiekaj również cebule, śliwki i namoczone grzyby.

suszone grzyby.jpg
Fot. Canva

Krok 2: Na patelni lub w garnku z grubym dnem zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Dodaj grzyby, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie i smaż przez chwilę.

smażenie cebuli.jpg
Fot. Canva

Krok 3: Dodaj kapustę, wlej wodę z moczenia grzybów, dodaj kminek majeranek, sól, pieprz. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem do miękkości. Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody. Dolewaj stopniowo, by kapusta się nie przypaliła. Farsz dopraw do smaku. Ostudź.

kapusta.jpg
Fot. Canva

Krok 4: Przesiej mąkę na pierogi i rozpuść masło w rondelku. Mąkę przesyp na stolnicę, zrób w środku wgłębienie. Wlej masło, gorącą wodę i dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.

ciasto na pierogi.jpg
Fot. Canva

Krok 6: Ciasto podziel na części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj kółka. Na każdą porcję ciasta wyłóż niewielką ilość przygotowanego farszu. Zlep brzegi.

pierogi.jpg
Fot. Canva

Krok 7: Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez kilka minut, do wypłynięcia. Podawaj z okrasą z cebuli.

pierogi.jpg
Fot. Canva

Na obiad polecamy również krokiety z nietypowym, mięsnym farszem oraz pyszną zapiekankę , którą zrobisz w 30 minut.

Nie uwierzysz, co Strzelczyk dodaje do gulaszowej. Same ziemniaki to za mało
Hitowa jajecznica od Jakuba Kuronia. Sekret tkwi w dodatkach
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy