Pierogi kapucyńskie są strzałem w 10. Takiego połączenia nikt by się nie spodziewał
Pierogi kapucyńskie to danie mało znane, a szkoda. Sekretem smaku jest nietypowy, ale niezwykle aromatyczny farsz. Bazą jest kapusta kiszona, jednak nie tylko ona sprawia, że pierogi błyskawicznie znikają z talerzy.
Te pierogi są rajem dla podniebienia
Ile gospodyń, tyle przepisów na ciasto i farsz na pierogi. Niektórzy do ciasta dodają jajko, inni śmietanę. Moim zdaniem najlepszy przepis na ciasto to taki, w którym wykorzystujemy wyłącznie niezbędne składniki, czyli mąkę, wodę, sól i masło . Ciasto na pierogi wychodzi idealne. Jest elastyczne, a po ugotowaniu dosłownie rozpływa się w ustach.
Oprócz ciasta, w pierogach ważny jest także farsz. Tutaj też mamy duże pole do popisu i możemy przyrządzić tradycyjne danie w przeróżny sposób. Niedawno spróbowałam pierogów kapucyńskich i dosłownie zakochałam się w ich smaku. Farsz jest jedyny w swoim rodzaju.
Przepis na pierogi kapucyńskie
Pierogi kapucyńskie podawaj z ulubioną okrasą. Może to być smażony boczek. Osobiście polecamy zeszkloną na maśle cebulkę. Pierogi z tym dodatkiem smakują tak, że palce lizać.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml gorącej wody
- 40 g masła
- szczypta soli
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki na farsz:
- 700 g kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 2 cebule
- kilka suszonych śliwek
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka kminku
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić pierogi na obiad?
Krok 1: Suszone grzyby włóż do miseczki i zalej wodą. Odstaw na 30 minut. Kapustę odciśnij z wody i drobno posiekaj. Posiekaj również cebule, śliwki i namoczone grzyby.
![suszone grzyby.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/suszone_grzyby_8d3ca7a2db.jpg)
Krok 2: Na patelni lub w garnku z grubym dnem zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Dodaj grzyby, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie i smaż przez chwilę.
![smażenie cebuli.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/smazenie_cebuli_ecb8055922.jpg)
Krok 3: Dodaj kapustę, wlej wodę z moczenia grzybów, dodaj kminek majeranek, sól, pieprz. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem do miękkości. Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody. Dolewaj stopniowo, by kapusta się nie przypaliła. Farsz dopraw do smaku. Ostudź.
![kapusta.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_3a82119edd.jpg)
Krok 4: Przesiej mąkę na pierogi i rozpuść masło w rondelku. Mąkę przesyp na stolnicę, zrób w środku wgłębienie. Wlej masło, gorącą wodę i dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
![ciasto na pierogi.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_na_pierogi_3595fb8807.jpg)
Krok 6: Ciasto podziel na części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj kółka. Na każdą porcję ciasta wyłóż niewielką ilość przygotowanego farszu. Zlep brzegi.
![pierogi.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_491a4f80f6.jpg)
Krok 7: Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez kilka minut, do wypłynięcia. Podawaj z okrasą z cebuli.
![pierogi.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_cb12e92bfb.jpg)
Na obiad polecamy również krokiety z nietypowym, mięsnym farszem oraz pyszną zapiekankę , którą zrobisz w 30 minut.