Pierogi z Podlasia zachwyciły Roberta Makłowicza, mamy przepis
Kucharz i podróżnik Robert Makłowicz w swoich programach prezentuje interesujące dania kuchni polskiej i światowej. Jednym z nich były pyszne pierogi z zaskakującym farszem z boczku i zielonej soczewicy. Jak je zrobić?
W czasie jednej ze swoich kulinarnych podróży Robert Makłowicz zawitał na Podlasie. Jest to region, który słynie z wyjątkowej kuchni m.in. kartaczy, kiszki ziemniaczanej i sękaczy. Podróżnik sporo czasu poświęcił jednak pysznym pierogom, których farsz z pewnością zaskoczy niejednego smakosza. Ich farsz przygotowany jest bowiem na bazie boczku i zielonej soczewicy. Poniżej podajemy przepis na ten regionalny smakołyk.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wyjątkowe pierogi, które zachwyciły Roberta Makłowicza
Składniki:
Ciasto:
-
3 szklanki mąki pszennej
-
1/4 szklanki gorącej wody
-
1/4 szklanki mleka
-
1 jajko
-
sól
Farsz:
-
0,5 kg zielonej soczewicy
-
20 g wędzonego boczku
-
3 cebule
-
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Ugotuj soczewicę do mię kkości w osolonej wodzie, a następnie ją odcedź. Boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę o podsmaż je na patelni.
Wymieszaj ugotowaną soczewicę wraz z boczkiem i cebulą, dopraw je do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto. Do dużej miski przesiej mąkę. Na środku zrób dołek, wbij jajko, wlej wodę i mleko dodaj sól, wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj je i za pomocą szklanki wytnij w nim kółka. Nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi pierogów.
Zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć pierogi i gotuj je przez ok. 2 minuty od momentu ich wypłynięcia. Danie podawaj z omastą z cebulki i boczku. Smacznego!
Polecamy również przepis na najbardziej kontrowersyjne polskie pierogi oraz pyzy z mięsem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia wp