Placek zbójnicki bez grama mąki i ziemniaków. Zrobisz go niemal ekspresowo
Placek zbójnicki można przygotować bez mąki i ziemniaków. Jedna z twórczyń pokazała jak z zaledwie kilku składników i w dosłownie chwilę zrobić danie odpowiednie dla osób na diecie nisko węglowodanowej. Każdy może go spróbować.
Przepis na placek zbójnicki bez mąki i ziemniaków
Smakowite danie kuchni polskiej w wersji bez węglowodanów przyrządzicie niemalże ekspresowo. Wystarczy tylko połączyć składniki i usmażyć uzyskane ciasto. Przyprawy, które zaproponowaliśmy, podkreślą smak sera, ale możecie je też zastąpić suszonymi ziołami.
Składniki:
- 2 duże jaja
- 45 g ulubionego sera żółtego
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- sól i pieprz w ilości o do smaku
- masło klarowane do smażenia
Jak przygotować placek zbójnicki bez mąki i ziemniaków?
Zaczynamy od starcia sera na tarce. Jajka wbijamy do dużej miski, wrzucamy rozdrobniony aromatyczny nabiał. Dodajemy przyprawy oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Na patelni topimy masło klarowane. Gdy już dobrze się rozgrzeje, wylewamy masę na placek zbójnicki i smażymy ją na średnim ogniu do delikatnego zrumienienia z obu stron.
Jak podać placek zbójnicki bez mąki i ziemniaków?
Przysmak świetnie smakuje z gęstą, kwaśną śmietaną lub kremowym serkiem. Warto posypać go świeżą zieleniną dla aromatu. Możemy też polać go mięsnym gulaszem np. takim .
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na placki. Spróbujcie koniecznie chrupiącego rarytasu z ziemniaka . Być może skusi was też patent na racuchy w wersji wytrawnej .
Źródło: IG/onaciaglegotuje