Smakosze.pl Przepisy Placek zbójnicki bez grama mąki i ziemniaków. Zrobisz go niemal ekspresowo
Instagram/onaciaglegotuje

Placek zbójnicki bez grama mąki i ziemniaków. Zrobisz go niemal ekspresowo

8 czerwca 2023

Placek zbójnicki można przygotować bez mąki i ziemniaków. Jedna z twórczyń pokazała jak z zaledwie kilku składników i w dosłownie chwilę zrobić danie odpowiednie dla osób na diecie nisko węglowodanowej. Każdy może go spróbować.

Przepis na placek zbójnicki bez mąki i ziemniaków

Smakowite danie kuchni polskiej w wersji bez węglowodanów przyrządzicie niemalże ekspresowo. Wystarczy tylko połączyć składniki i usmażyć uzyskane ciasto. Przyprawy, które zaproponowaliśmy, podkreślą smak sera, ale możecie je też zastąpić suszonymi ziołami.

Składniki:

  • 2 duże jaja
  • 45 g ulubionego sera żółtego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • sól i pieprz w ilości o do smaku
  • masło klarowane do smażenia
Tu zjesz najtańszy obiad w Polsce. Schabowy plus dodatki za 19 zł

Jak przygotować placek zbójnicki bez mąki i ziemniaków?

Zaczynamy od starcia sera na tarce. Jajka wbijamy do dużej miski, wrzucamy rozdrobniony aromatyczny nabiał. Dodajemy przyprawy oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Na patelni topimy masło klarowane. Gdy już dobrze się rozgrzeje, wylewamy masę na placek zbójnicki i smażymy ją na średnim ogniu do delikatnego zrumienienia z obu stron.

Jak podać placek zbójnicki bez mąki i ziemniaków?

Przysmak świetnie smakuje z gęstą, kwaśną śmietaną lub kremowym serkiem. Warto posypać go świeżą zieleniną dla aromatu. Możemy też polać go mięsnym gulaszem np. takim .

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na placki. Spróbujcie koniecznie chrupiącego rarytasu z ziemniaka . Być może skusi was też patent na racuchy w wersji wytrawnej .

Źródło: IG/onaciaglegotuje

Jest urodzaj, ale nie ma kto zbierać. Pracowników szukają nawet w Azji
Kupiłeś? Natychmiast wyrzuć, Biedronka wycofuje partię tego produktu
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy