Smakosze.pl
Placki kukurydziane

pixabay.com

Placki kukurydziane na obiad i deser

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Szukając pomysłu na danie bezglutenowe, warto zainteresować się plackami kukurydzianymi. Z jednej strony składają się z łatwo dostępnych produktów, z drugiej są bardzo proste do zrobienia i naprawdę smaczne. Placki kukurydziane, w zależności od sposobu ich przygotowania, mogą świetnie sprawdzić się jako dodatek do obiadu lub pyszny deser.

Jakie wartości ma mąka kukurydziana?

Mąka kukurydziana produkowana jest ze zmielonych ziaren kukurydzy. Stosuje się ją do produkcji pieczywa, makaronów czy tortilli. Powinna zostać wyjątkowo doceniona przez osoby chore na celiakię czy te, które po prostu mają alergię na gluten, ponieważ mąką kukurydziana jest bezglutenowa.

Mąka kukurydziana jest źródłem białka, błonnika i wielu składników mineralnych. Jej spożywanie może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, lepszej pracy układu odpornościowego, zwiększenia produkcji czerwonych krwinek i zapobiega chorobom oczu związanym z wiekiem. Dawniej mąkę kukurydzianą wykorzystywano głównie w kuchni meksykańskiej, jednak przez wzgląd na jej stosunkowo niską cenę i brak zawartości glutenu, stała się popularna także w innych państwach.

Mimo wszystko mąka kukurydziana nie powinna całkowicie zastąpić mąki pszennej, raczej może być substytutem mąki pszennej raz na jakiś czas, ponieważ nie zawiera wielu składników odżywczych.

Jak przygotować placki kukurydziane na słono?

Do placków kukurydzianych można dodać różne sosy i dipy, wedle uznania. Można też przyrządzić je jako pikantne lub łagodne, w zależności od tego, czy lubisz ostre smaki.

składniki:

  • 1 puszka kukurydzy

  • 4 łyżki mąki kukurydzianej

  • 1 mała cebula czerwona

  • 1 jajko

  • szczypiorek

  • 1 łyżka mleka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu

  • chili (opcjonalnie)

przygotowanie:

  • Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.

  • Kukurydzę odsączyć, wsypać do miseczki, dodać do niej cebulę i całość zmiksować na gładką masę.

  • Do miski wlać mleko i wbić jajko, a następnie wymieszać.

  • Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz.

  • Chili posiekać drobno i dodać do miski lub użyć przyprawy chili w proszku, całość dokładnie wymieszać.

  • Na patelni rozgrzać olej, a następnie dużą łyżką nakładać porcje ciasta, rozsmarowując je, by były nieco bardziej płaskie. Smażyć z obu stron po około 2 minuty, aż będą mocno zarumienione.

  • Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu. 

  • Podawać na ciepło.

Placki kukurydziane wytrawne można podawać również jako część obiadu na przykład z dodatkiem jajka sadzonego i bekonu oraz sałatki z roszponki z papryką i pomidorkami koktajlowymi. Równie dobrze, a jako szybsze i mniej składnikowe danie, będą smakować z dodatkiem dipu. Może to być na przykład dip ziołowy czy śmietanowy, ale jeśli lubisz naprawdę pikantne dania, do placuszków możesz przygotować także ostry sos. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by przygotować kilka dipów z uwagi na fakt, że ich stworzenie nie wymaga wiele czasu. W lżejszej formie, nieco śniadaniowej lub też wiosennej, placki kukurydziane można zjadać w towarzystwie twarogu z rzodkiewką i szczypiorkiem.

Jak przygotować placki kukurydziane na słodko?

Placuszki kukurydziane przy użyciu innych składników wspaniale będą również smakować i prezentować się jako deser lub podwieczorek. Dodatkowo nawet wyglądają inaczej niż te przyrządzone na słono!

składniki:

  • 1 szklanka kefiru

  • 1 ⅓ szklanki mąki kukurydzianej

  • 1 jajko

  • 1 łyżka erytrolu ( lub cukru)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

  • szczypta soli

  • olej

przygotowanie:

  • Do miski wlać kefir i wbić jajko, a następnie całość zmiksować.

  • Mąkę kukurydzianą przesiać przez sitko i dodać do miski, następnie dodać proszek do pieczenia, erytrytol i szczyptę soli, całość dokładnie wymieszać.

  • Odstawić ciasto na około 5 minut, w tym czasie rozgrzać na patelni nieco oleju.

  • Placki nakładać łyżką na patelnię i smażyć około 2 minuty z każdej strony. 

Jeśli chodzi o placki kukurydziane w formie deserowej, dowolność ich podawania jest tak duża jak w przypadku placków wytrawnych. Możesz dodać do nich pokrojone, ulubione owoce lub owoce sezonowe. Możesz także dodać syrop klonowy, cukier puder, polewę czekoladową lub bitą śmietanę. Brzmi świetnie, smakuje jeszcze lepiej!

undefinedundefined

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >