Smakosze.pl Przepisy Uwielbiasz placki z cukinii? Zapomnij o ich smażeniu, jest lepszy patent
canva/peredniankina

Uwielbiasz placki z cukinii? Zapomnij o ich smażeniu, jest lepszy patent

6 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki z cukinii pieczone w piekarniku to pomysł na prosty i pyszny obiad nawet w najbardziej zabiegany dzień. Placki przygotujesz błyskawicznie, a po około 30 minutach pieczenia będą gotowe do jedzenia.

Smażone placki z cukinii są bardzo smaczne, jednak to pieczone placuszki stały się totalnym hitem w mojej kuchni. Placki są proste w przygotowaniu, a podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikną z talerzy.

Placki z cukinii pieczone w piekarniku są jednym z moich ulubionych dań. Placki są doskonale doprawione, dodaję do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, koperek, kawałek startego parmezanu i odrobinę majonezu.

Do placków z cukinii podaję gęsty sos z koperkiem na bazie jogurtu typu islandzkiego. Skyr naturalny doskonale nadaje się do przygotowywania sosów do takich dań. Placki podaję również z kawałkami łososia wędzonego, w ten sposób otrzymuję zbilansowany i sycący posiłek dla całej rodziny.

Puszyste placki z cukinii z piekarnika

Składniki na placki:

  • 2 średnie cukinie

  • 4 większe ząbki czosnku

  • szklanka bułki tartej

  • pół szklanki startego parmezanu

  • 2 jajka

  • łyżka majonezu

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • łyżka posiekanego koperku

  • sól, pieprz

Składniki na gęsty sos koperkowy:

  • 150 g jogurtu skyr naturalnego

  • 2-3 łyżki śmietany 18%

  • posiekany koperek

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • wędzony łosoś (opcjonalnie)

Jak zrobić puszyste placki z cukinii? Placki będą świetnym pomysłem na obiad

Na początku przygotuj sos: gęsty skr wymieszaj ze śmietaną, dodaj solidną porcję posiekanego koperku, wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i wstaw do lodówki.

Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, posól i odstaw, żeby puściła sok, następnie odciśnij ją dokładnie i przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, majonez, posiekany koperek i natkę pietruszki.

Do masy dodaj również starty ser i bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i wykładaj na blachy wyłożone papierem do pieczenia.

Nastaw piekarnik na 200 stopni C, blachy wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut, następnie odwróć je i dopiekaj kolejne 12 minut. Placki podaj z gęstym sosem koperkowym i plastrami wędzonego łososia, smacznego.

Ugotuj również zupę krem z cukinii przepisu Magdy Gessler. Zupa jest prosta i bardzo sycącą. Z cukinii przygotujesz także wyśmienity pasztet , będzie idealnym dodatkiem do zimnej płyty.

Placki z cukinii
canva/Svetlana Monyakova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy