Gessler pokazała przepis na zupę z cukinii. Wielki sezonowy przysmak
Zupa z cukinii jest niezwykle pysznym i sycącym daniem. Warto je przygotować szczególnie latem, kiedy warzywo jest tanie i smakuje najlepiej. Z prostym przepisem Magdy Gessler zawsze wam wyjdzie, a rodzina będzie zachwycona. Spróbujecie?
Z cukinii można zrobić wiele pysznych dań. Zupa jest jednym z nich. Magda Gessler proponuje prosty i pełen aromatu krem doprawiony goździkami i gałką muszkatołową. Danie syci na długo i zachwyca kremową konsystencją. Skusicie się?
Przepis na zupę z cukinii według Magdy Gessler
Składniki:
1 litr bulionu
3 średnie cukinie
4 nieduże ziemniaki
biała część małego pora
mały kawałek selera
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany 18%
2 ząbki czosnku
3 goździki
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak ugotować smaczną zupę z cukinii? Magda Gessler ma znakomity patent na to danie
Cukinię i selera myjemy, obieramy je i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z ziemniakami. Czosnek pozbawiamy łupiny i siekamy, a pora płuczemy i tniemy w talarki. W większym garnku topimy masło.
Podsmażamy na nim ziele angielskie, goździki oraz liście laurowe. Po chwili wrzucamy pora i szklimy go, na koniec wrzucając jeszcze czosnek. Dodajemy pozostałe warzywa i kontynuujemy smażenie na niewielkim ogniu przez 5 minut.
Wlewamy bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Zupę z cukinii gotujemy jeszcze przez kilka minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, usuwamy przyprawy w kawałku.
Danie zabielamy zahartowaną śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Blendujemy i podajemy z grzankami. Smacznego
Wskazówka: krem możemy przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy usmażyć warzywa na oleju rzepakowym i pominąć etap zabielania albo użyć śmietanki sojowej.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakołyki z cukinii. Szczególnie polecamy pyszną niemiecką surówkę do obiadu oraz lekki pasztet.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lane kluski do gulaszów i zup. Wystarczy poznać 1 sekret, a zawsze będą smakować obłędnie
Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat
Źródło: kuchnia.wp