Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler pokazała przepis na zupę z cukinii. Wielki sezonowy przysmak

Gessler pokazała przepis na zupę z cukinii. Wielki sezonowy przysmak

Zupa z cukinii - przepis Magdy Gessler
canva/margouillatphotos; TRICOLORS/East News

Zupa z cukinii jest niezwykle pysznym i sycącym daniem. Warto je przygotować szczególnie latem, kiedy warzywo jest tanie i smakuje najlepiej. Z prostym przepisem Magdy Gessler zawsze wam wyjdzie, a rodzina będzie zachwycona. Spróbujecie?

Z cukinii można zrobić wiele pysznych dań. Zupa jest jednym z nich. Magda Gessler proponuje prosty i pełen aromatu krem doprawiony goździkami i gałką muszkatołową. Danie syci na długo i zachwyca kremową konsystencją. Skusicie się?

Przepis na zupę z cukinii według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 litr bulionu

  • 3 średnie cukinie

  • 4 nieduże ziemniaki

  • biała część małego pora

  • mały kawałek selera

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 goździki

  • 2 liście laurowe

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak ugotować smaczną zupę z cukinii? Magda Gessler ma znakomity patent na to danie

Cukinię i selera myjemy, obieramy je i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z ziemniakami. Czosnek pozbawiamy łupiny i siekamy, a pora płuczemy i tniemy w talarki. W większym garnku topimy masło.

Podsmażamy na nim ziele angielskie, goździki oraz liście laurowe. Po chwili wrzucamy pora i szklimy go, na koniec wrzucając jeszcze czosnek. Dodajemy pozostałe warzywa i kontynuujemy smażenie na niewielkim ogniu przez 5 minut.

Wlewamy bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Zupę z cukinii gotujemy jeszcze przez kilka minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, usuwamy przyprawy w kawałku.

Danie zabielamy zahartowaną śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Blendujemy i podajemy z grzankami. Smacznego

Wskazówka: krem możemy przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy usmażyć warzywa na oleju rzepakowym i pominąć etap zabielania albo użyć śmietanki sojowej.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakołyki z cukinii. Szczególnie polecamy pyszną niemiecką surówkę do obiadu oraz lekki pasztet.

Zupa z cukinii Magdy Gessler jest pyszna
canva/istetiana

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp