Placki ziemniaczane na grubych oczkach
Placki ziemniaczane na grubych oczkach to pomysł na błyskawiczny obiad lub przekąskę dla całej rodziny. Chrupiące placuszki o niecodziennym kształcie przypadną do gustu wszystkim domownikom. Poznaj przepis na placki ziemniaczane na grubych oczkach.
Placki ziemniaczane na grubych oczkach to ekspresowe i bardzo pożywne danie. Placki możesz dowolnie doprawić ulubionymi przyprawami, jednak nie zapomnij o szczypiorku i kwaśnej śmietanie, z którymi placki smakują najlepiej.
Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych typu B lub C. To ziemniaki mączne o małej zawartości wody i wysokim stężeniu skrobi, która świetnie scala masę ziemniaczaną, a placki są miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i nie rozpadają się podczas smażenia.
Przygotuj również placki z pieczarkami- tu poznasz przepis na chrupiące placuszki w sosie grzybowym , idealne na obiad dla całej rodziny.
Przepis na placki ziemniaczane na grubych oczkach
Składniki na 12-14 placków:
-
1 kg ziemniaków
-
cebula
-
3 łyżki mąki pszennej
-
sól, pieprz
-
jajko
-
olej do smażenia
-
śmietana 18% do podania
Jak przygotować placki ziemniaczane na grubych oczkach?
Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski i co jakiś czas dociskaj masę łyżką i pozbywaj się nadmiaru wody. Możesz dodatkowo odsączyć wodę za pomocą tetry.
Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz, wymieszaj, placki smaż na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor. Placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Podaj z kwaśną śmietaną.