Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane z dodatkiem startej marchewki
Canva / JackF

Placki ziemniaczane z dodatkiem startej marchewki

15 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowite placki ziemniaczane są absolutną klasyką naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które sięgają po nie przynajmniej raz w tygodniu. Dziś wypróbujemy przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki. Specjał z pewnością podbije serca najbliższych.

Placki ziemniaczane można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. W praktycznie każdym domu robi się je odrobinę inaczej. Zaledwie garstka smakoszy decyduje się na wzbogacanie placków o marchewkę. Efekt potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obłędne placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki

Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane już same w sobie są smakowitą propozycją obiadową. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Ani Starmach . Dziś wypróbujemy recepturę na placki ziemniaczane z niecodziennym dodatkiem.

Placki ziemniaczane ze startą marchewką sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy . Ich przygotowanie jest banalnie proste i każdy powinien sobie poradzić bez najmniejszych problemów z poniższym przepisem. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 marchewki

  • 2 ziemniaki

  • cebula

  • 15 g mąki ziemniaczanej

  • jajko

  • sól

  • pieprz

  • szczypta imbiru w proszku

  • olej

Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy je do miski. Podobnie postępujemy z ziemniakami i cebulą. Rozdrobnione bulwy przed włożeniem do miski odsączamy z nadmiaru soku.

Całość wzbogacamy o mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajko oraz przyprawy. Wszystko mieszamy tak, by uzyskać jednolitą masę . Olej podgrzewamy na patelni. Warto zadbać o to by był odpowiednio gorący. Wówczas placki ziemniaczane nie pochłoną go tak wiele.

Masę wykładamy partiami na rozgrzany tłuszcz. Przeważnie każda ze stron potrzebuje około 3 minut. Placki ziemniaczane powinny być złociste. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak przygotować uwielbiany specjał bez użycia tarki.

Placki ziemniaczane z niezwykłym dodatkiem
Placki ziemniaczane z niezwykłym dodatkiem

Canva / JFsPic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy