Smakosze.pl Przepisy Pokrój banany i zalej tą masą. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Fot. YouTube/LeckereWochentage

Pokrój banany i zalej tą masą. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę

23 maja 2024

Ciasto z tego przepisu zrobisz dosłownie z kilku składników. Potrzebne będą banany, a resztę produktów być może masz w swojej kuchni. Raz- dwa i ciasto na deser będzie gotowe. Jego smak oczaruje domowników.

Ciasto z bananów na deser

U mnie w domu desery cieszą się dużą popularnością . Coś słodkiego po obiedzie to już konieczność. Dlatego zwykle w zanadrzu mam coś pysznego. Ostatnio robię ciasto z bananów i podaję je na deser. Jest niezwykle szybkie wprzygotowaniu i bardzo smaczne.

Wystarczy, że pokroisz banany i zalejesz je apetyczną masę. Potem pieczesz je 40 minut i podajesz ten słodki smakołyk. Ciasto z bananów wychodzi wilgotne, puszyste i pyszne. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Leckere Wochentage. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

ciasto
Fot. YouTube/LeckereWochentage
Jak dla mnie nie ma lepszych gołąbków. Cały sekret tkwi w kapuście, mało kto tak robi

Jak upiec ciasto z bananów na deser?

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta zacznij od pokrojenia bananów na nieduże kawałki. Do miski wbij jajko, wsyp cukier i dokładnie połącz składniki . Wsyp kakao, wlej mleko i dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia.

Składniki zmiksuj tak, by powstała jednolita, gładka masa. Przygotuj naczynie żaroodporne, ale możesz też użyć formy do ciasta. Na dnie ułóż banany i zalej je tą masą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Ciasto z bananami kusi smakiem

Po upieczeniu ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Pięknie wyrasta, jest wilgotne i puszyste. Ciasto z bananami będzie idealne na deser po rodzinnym obiedzie. Wypróbuj ten przepis, bo daje pyszny efekt.

Raz-dwa powstaje ciasto pełne bananowo- kakaowego smaku. U mnie w domu już stało się hitem . Taki deser robię szybko, a znika on z talerzy jeszcze szybciej. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ogórki małosolne z przepisu babci. Informowaliśmy, który tłuszcz do smażenia jest najlepszy.

ciasto
Fot. YouTube/LeckereWochentage
Wrzuć kilka składników do naczynia i zapiecz. To najszybszy sposób na obiad
Lidl poszedł na całość. Produkty tańsze nawet o 50%, tłumy ruszą do sklepów
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy