Pokrój rabarbar i dodaj uwielbiany owoc. Lepszych ciastek nie kupisz w cukierni
Już pojawił się w ogródkach i sklepach. Aż szkoda przejść obok niego obojętnie. Rabarbar, bo o nim mowa, to sezonowy przysmak, który warto wykorzystać do przygotowania pysznych wypieków. Jego kwaskowy smak przełamiemy dziś słodkim jabłkiem, a otrzymany farsz zawiniemy w ciasto francuskie. Zapraszamy na chrupiące ciastka!
Co przygotować z rabarbaru?
Rabarbar jest warzywem, które stosujemy w kuchni podobnie, jak owoce. A więc gotujemy z niego kompot, a także dodajemy go do ciast i ciastek. O jego zastosowaniu przesądza kwaśny smak, który doskonale przełamuje słodycz ciast drożdżowych, kruchych i ucieranych. My dziś sięgniemy jednak po ciasto francuskie, z którego błyskawicznie przygotujemy słodką przekąskę.
Przepis na ciastka francuskie z rabarbarem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 łodygi rabarbaru
- 1 słodkie jabłko
- 1 łyżka masła
- cukier do smaku
- 1 jajko
Przygotowanie ciastek z rabarbarem
Łodygi rabarbaru oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Jabłko obierz, oczyść, pokrój w kostkę.
W rondelku rozpuść masło, wsyp rabarbar i jabłko, chwilę je przesmaż, dosłodź do smaku.
Ciasto francuskie pokrój na 12 prostokątów.
W połowie zrób po 2 nacięcia.
Na nie ponacinanych kawałkach ciasta rozłóż przygotowany farsz, brzegi ciasta posmaruj białkiem. Przykryj ponacinanymi prostokątami, brzegi dociśnij widelcem.
Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozkłóconym żółtkiem, możesz też posypać grubym cukrem, np. brązowym.
Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika o temperaturze 210 st. C. Ciastka piecz ok. 15 minut, aż będą rumiane.
Polecamy także
przepis na rogaliki z czekoladą
, a także na
pierogi gyros z ciasta francuskiego
.