Smakosze.pl Przepisy Pokrój rabarbar i dodaj uwielbiany owoc. Lepszych ciastek nie kupisz w cukierni
canva/CCat82

Pokrój rabarbar i dodaj uwielbiany owoc. Lepszych ciastek nie kupisz w cukierni

28 kwietnia 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Już pojawił się w ogródkach i sklepach. Aż szkoda przejść obok niego obojętnie. Rabarbar, bo o nim mowa, to sezonowy przysmak, który warto wykorzystać do przygotowania pysznych wypieków. Jego kwaskowy smak przełamiemy dziś słodkim jabłkiem, a otrzymany farsz zawiniemy w ciasto francuskie. Zapraszamy na chrupiące ciastka!

Co przygotować z rabarbaru?

Rabarbar jest warzywem, które stosujemy w kuchni podobnie, jak owoce. A więc gotujemy z niego kompot, a także dodajemy go do ciast i ciastek. O jego zastosowaniu przesądza kwaśny smak, który doskonale przełamuje słodycz ciast drożdżowych, kruchych i ucieranych. My dziś sięgniemy jednak po ciasto francuskie, z którego błyskawicznie przygotujemy słodką przekąskę.

Żaden ketchup, żadna musztarda. Ten sos do dań z grilla bije je na głowę

Przepis na ciastka francuskie z rabarbarem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 łyżka masła
  • cukier do smaku
  • 1 jajko

Przygotowanie ciastek z rabarbarem

Łodygi rabarbaru oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Jabłko obierz, oczyść, pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło, wsyp rabarbar i jabłko, chwilę je przesmaż, dosłodź do smaku.

Ciasto francuskie pokrój na 12 prostokątów. W połowie zrób po 2 nacięcia. Na nie ponacinanych kawałkach ciasta rozłóż przygotowany farsz, brzegi ciasta posmaruj białkiem. Przykryj ponacinanymi prostokątami, brzegi dociśnij widelcem.

Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozkłóconym żółtkiem, możesz też posypać grubym cukrem, np. brązowym. Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika o temperaturze 210 st. C. Ciastka piecz ok. 15 minut, aż będą rumiane.

Polecamy także przepis na rogaliki z czekoladą , a także na pierogi gyros z ciasta francuskiego .

Przetestowali zapiekanki w Krakowie. O czterech wyrazili się bardzo jasno
Zapomnij o gotowaniu. Kilka ruchów nożem, 20 minut i obiad z grilla gotowy
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy