Pokrój truskawki i zmieszaj je z tą masą. Do końca sezonu to ciasto będzie hitem
To proste jogurtowe (lub śmietanowe) ciasto z truskawkami to ukoronowanie sezonu na te najbardziej polskie i letnie owoce. Słodycz truskawek przełamana jest w nim sokiem cytrynowym, a wykończenie nadaje przyjemną teksturę.
Sezon na truskawki
Na przełomie maja i czerwca truskawki wreszcie osiągnęły ceny , na które liczyliśmy. Świeżo zebrane z pola polskie truskawki są słodkie i soczyste. Jeśli nie znikną całe prosto z łubianki, warto wykorzystać je do takiego prostego ciasta.
Lekką truskawkową masę wykańczamy, zamiast kruszonką, chrupiącą posypką z orzechów . Dodają one kontrastu w smaku, lecz także w fakturze. Warto poszukiwać takich zestawień, bo dodają nowy wymiar naszych deserów.
Ciasto z truskawkami
Bazą naszego przepisu jest proste biszkoptowe ciasto. Na kanale Lecker mit Krity, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu , jest to ciasto jogurtowe, ale można też przygotować je na bazie śmietany .
Składniki
- 300 g truskawek
- 250 g mąki
- 180 g cukru
- 100 g śmietany 22% (lub 150 g jogurtu)
- 2 jajka
- 60 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Skórka i sok z 1 cytryny
- 80 g migdałów w plastrach lub posiekanych orzechów
Truskawki w śmietanowym cieście
W misce ubijamy mikserem jajka z cukrem . Dodajemy śmietanę lub jogurt i olej i jeszcze raz mieszamy. Do miski przesiewamy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając po każdej partii. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny.
Truskawki kroimy w ćwiartki. Odkładamy 3-4 owoce, a pozostałe wrzucamy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem, o dnie wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę, a na wierzchu układamy pozostałe truskawki i posypujemy migdałami lub orzechami.
Ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni . Po wyjęciu można udekorować je cukrem pudrem. Podajemy po lekkim przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na wiejską zupę czereśniową i rabarbar pod kruszonką .