Smakosze.pl Przepisy Pokrój truskawki i zmieszaj je z tą masą. Do końca sezonu to ciasto będzie hitem
fot. youtube.com/leckermitkristy

Pokrój truskawki i zmieszaj je z tą masą. Do końca sezonu to ciasto będzie hitem

2 czerwca 2024

To proste jogurtowe (lub śmietanowe) ciasto z truskawkami to ukoronowanie sezonu na te najbardziej polskie i letnie owoce. Słodycz truskawek przełamana jest w nim sokiem cytrynowym, a wykończenie nadaje przyjemną teksturę.

Sezon na truskawki

Na przełomie maja i czerwca truskawki wreszcie osiągnęły ceny , na które liczyliśmy. Świeżo zebrane z pola polskie truskawki są słodkie i soczyste. Jeśli nie znikną całe prosto z łubianki, warto wykorzystać je do takiego prostego ciasta.

Lekką truskawkową masę wykańczamy, zamiast kruszonką, chrupiącą posypką z orzechów . Dodają one kontrastu w smaku, lecz także w fakturze. Warto poszukiwać takich zestawień, bo dodają nowy wymiar naszych deserów.

mieszanie ciasta
fot. youtube.com/leckermitkristy
Rabarbarowa kruszonka na rodzinny deser. Od razu robię 3 razy więcej

Ciasto z truskawkami

Bazą naszego przepisu jest proste biszkoptowe ciasto. Na kanale Lecker mit Krity, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu , jest to ciasto jogurtowe, ale można też przygotować je na bazie śmietany .

Składniki

  • 300 g truskawek
  • 250 g mąki
  • 180 g cukru
  • 100 g śmietany 22% (lub 150 g jogurtu)
  • 2 jajka
  • 60 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka i sok z 1 cytryny
  • 80 g migdałów w plastrach lub posiekanych orzechów

Truskawki w śmietanowym cieście

W misce ubijamy mikserem jajka z cukrem . Dodajemy śmietanę lub jogurt i olej i jeszcze raz mieszamy. Do miski przesiewamy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając po każdej partii. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny.

Truskawki kroimy w ćwiartki. Odkładamy 3-4 owoce, a pozostałe wrzucamy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem, o dnie wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę, a na wierzchu układamy pozostałe truskawki i posypujemy migdałami lub orzechami.

Ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni . Po wyjęciu można udekorować je cukrem pudrem. Podajemy po lekkim przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na wiejską zupę czereśniową i rabarbar pod kruszonką .

ciasto z truskawkami
fot. youtube.com/leckermitkristy
Prawdziwa wiejska zupa czereśniowa z przepisu babci. Najlepszy smak dzieciństwa
Taką szczawiową robiła moja prababcia. To prawdziwa wiejska zupa
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy