Polacy nie wyobrażają sobie bez niego świąt, a nie każdy może go jeść. Te osoby powinny go unikać
Już niedługo na naszych wigilijnych stołach zagości wiele wyjątkowym smakołyków. Do jednym z nich należy makowiec i kutia. Niestety nie każdy może jeść te rarytasy. Powód jest poważny.
Mak pyszny, ale niebezpieczny
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez kutii, klusek z makiem, czy wybornego makowca . Na te potrawy wigilijne czekamy przecież cały rok . Mają wyjątkowy smak i są niezwykle lubiane. Masa makowa jest tu nieodzownym składnikiem.
Charakterystyczny smak, jednak nie każdemu służy. Wiele osób powinno uważać na spożywanie maku, a nawet wykluczyć ten produkt z diety . To może nieco dziwić, bo niebieski mak uważany jest za żywność, którą można zaliczyć do superfoods.
Uważaj na mak
Mak zawiera tryptofan, który jest aminokwasem. Jak wpływa na nasz organizm? Działa na układ nerwowy, poprawia jakość snu i ogólne samopoczucie . Zawiera też sporą dawkę potasu i obniża ciśnienie krwi. Śmiało po dania z makiem mogą sięgać osoby, które ograniczają spożycie mięsa.
Mak służy też tym, którzy narażeni są na stres i przepracowanie . Wszystko dlatego, że mak dostarczy magnezu i wapnia. Oczywiście też mnóstwo smaku, który tak lubimy w słodkich makowcach , kutii, czy w kluskach z makiem. Jednak niektóre osoby muszą się powstrzymać przed jedzeniem maku.
Mak nie dla każdego
Mak zawiera alkaloidy, które mogą wykazywać działanie narkotyczne. Dlatego maku nie można podawać dzieciom do 2 roku życia. Z jedzenie tego produktu muszą zrezygnować też kobiety w ciąży i karmiące . Warto pamiętać, że mak jest ciężkostrawny, Dlatego nie powinny go jeść osoby z problemami gastrycznymi.
Mak jest kaloryczny, więc na ten produkt muszą uważać osoby, które walczą z nadwagą i otyłością . Warto zrezygnować z kupnej masy makowej, bo zawiera dużo cukru i sztucznych wzmacniaczy. Domową masę makową zrobimy z maku, rodzynek, orzechów włoskich i cukru waniliowego. Taka będzie najlepsza i najzdrowsza. Pisaliśmy o tym, jak zrobić malinową chmurkę . Polecaliśmy też sposób na doskonałe kotlety rybne.
Źródło: pysznosci.pl