Smakosze.pl Dieta Polacy nie wyobrażają sobie bez niego świąt, a nie każdy może go jeść. Te osoby powinny go unikać
Fot. Canva

Polacy nie wyobrażają sobie bez niego świąt, a nie każdy może go jeść. Te osoby powinny go unikać

21 grudnia 2024

Już niedługo na naszych wigilijnych stołach zagości wiele wyjątkowym smakołyków. Do jednym z nich należy makowiec i kutia. Niestety nie każdy może jeść te rarytasy. Powód jest poważny.

Mak pyszny, ale niebezpieczny

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez kutii, klusek z makiem, czy wybornego makowca . Na te potrawy wigilijne czekamy przecież cały rok . Mają wyjątkowy smak i są niezwykle lubiane. Masa makowa jest tu nieodzownym składnikiem.

Charakterystyczny smak, jednak nie każdemu służy. Wiele osób powinno uważać na spożywanie maku, a nawet wykluczyć ten produkt z diety . To może nieco dziwić, bo niebieski mak uważany jest za żywność, którą można zaliczyć do superfoods.

kutia
Fot. Canva
Ta sałatka jest lepsza niż jarzynowa i bankietowa. Główny składnik zaskakuje niemal wszystkich

Uważaj na mak

Mak zawiera tryptofan, który jest aminokwasem. Jak wpływa na nasz organizm? Działa na układ nerwowy, poprawia jakość snu i ogólne samopoczucie . Zawiera też sporą dawkę potasu i obniża ciśnienie krwi. Śmiało po dania z makiem mogą sięgać osoby, które ograniczają spożycie mięsa.

Mak służy też tym, którzy narażeni są na stres i przepracowanie . Wszystko dlatego, że mak dostarczy magnezu i wapnia. Oczywiście też mnóstwo smaku, który tak lubimy w słodkich makowcach , kutii, czy w kluskach z makiem. Jednak niektóre osoby muszą się powstrzymać przed jedzeniem maku.

Mak nie dla każdego

Mak zawiera alkaloidy, które mogą wykazywać działanie narkotyczne. Dlatego maku nie można podawać dzieciom do 2 roku życia. Z jedzenie tego produktu muszą zrezygnować też kobiety w ciąży i karmiące . Warto pamiętać, że mak jest ciężkostrawny, Dlatego nie powinny go jeść osoby z problemami gastrycznymi.

Mak jest kaloryczny, więc na ten produkt muszą uważać osoby, które walczą z nadwagą i otyłością . Warto zrezygnować z kupnej masy makowej, bo zawiera dużo cukru i sztucznych wzmacniaczy. Domową masę makową zrobimy z maku, rodzynek, orzechów włoskich i cukru waniliowego. Taka będzie najlepsza i najzdrowsza. Pisaliśmy o tym, jak zrobić malinową chmurkę . Polecaliśmy też sposób na doskonałe kotlety rybne.

makowiec
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: pysznosci.pl

Wbij 2 widelce w cebulę. Ten patent wymyślił jakiś geniusz
Wsyp do rosołu świąteczną przyprawę. Podkręci smak, rozgrzeje i wesprze układ trawienny
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy