Smakosze.pl Przepisy Polewa czekoladowa z żelatyną
canva/pixelshot

Polewa czekoladowa z żelatyną

11 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Polewa czekoladowa z żelatyną jest doskonałą polewą do ciast, takich jak sernik, ciasta biszkoptowe z kremem, muffinki. Dobrze zastyga na powierzchni i jest bardzo plastyczna, dzięki czemu nie łamie się i nie kruszy. Poznaj przepis na wyśmienitą polewę czekoladową z żelatyną.

Polewa czekoladowa z żelatyną to stary i sprawdzony sposób na doskonałą, plastyczną polewę. Polewa jest maślana, mocno czekoladowa z wyczuwalną, śmietanową nutą. Przygotuj delikatne ciasto z jabłkami i budyniem i polej je czekoladą. Ciasto zniknie jeszcze tego samego dnia.

Polewa czekoladowa z żelatyną wymaga odpowiedniego przygotowania. Żelatynę rozpuść w gorącej, ale niewrzącej wodzie, ponieważ straci swoje żelujące właściwości. Masa z margaryny, kakao i cukru musi być schłodzona przed dodaniem śmietany, inaczej polewa może się zważyć.

Przepis na polewę czekoladową z żelatyną

Składniki:

  • 4 łyżki kakao

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżki wody

  • łyżka żelatyny

  • 120 g margaryny

  • 5 łyżek śmietany 18%

Jak przygotować polewę czekoladową z żelatyną?

Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała, następnie wlej 2 łyżki gorącej wody i energicznie wymieszaj, żeby się rozpuściła.

W małym garnku rozpuść margarynę, cukier, kakao, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Śmietanę dodawaj stopniowo po łyżce, za każdym razem delikatnie mieszając. Polewa jest gotowa do polania ciasta.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy