Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem
Ciasto z jabłkami i budyniem jest szybkim i ciastem i świetną alternatywą dla tradycyjnego jabłecznika na kruchym spodzie. Ciasto jest puszyste, wilgotne i niezwykle smaczne. Masa budyniowa kontrastuje z kwaśnymi jabłkami, nadając wypiekowi rewelacyjny smak. Poznaj przepis na szybkie ciasto z jabłkami i budyniem.
Ciasto ucieram, podobnie jak w przypadku kruchego spodu. Masa ma jednak śmietanę i żółtka, dzięki czemu po upieczeniu jest puszysta, delikatna i wilgotna w środku. Do przygotowania ciasta jabłkowego wykorzystuję kwaśne i soczyste jabłka, aby stworzyć kontrast między owocami a słodką masą budyniową.
Ciasto z jabłkami i budyniem przygotowuję w niecałą godzinę, ciasto jest więc jednym z szybszych placków, które można jeść nawet na ciepło. Oprószone cukrem pudrem wygląda ślicznie i doskonale smakuje. Pół godziny przed przygotowaniem ciasta wyciągam z lodówki śmietanę, masło i jajka, aby były w temperaturze pokojowej.
Z masą budyniową przygotujesz równie pyszne ciasto z jagodami. Tu poznasz przepis na kruche ciasto z budyniem i jagodami pod kruszonką, idealne do kawy.
Przepis na szybkie ciasto z jabłkami i budyniem
Składniki na ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm:
250 g mąki pszennej
125 g cukru
jajko
2 żółtka
1,5 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru wanilinowego
Składniki na masę budyniową:
budyń waniliowy
300 ml mleka
2 łyżki cukru
1/4 kostki masła
Dodatkowo:
750 g jabłek
cukier puder do posypania ciasta
Jak przygotować szybkie ciasto z jabłkami i budyniem?
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, dodaj posiekane masło i ucieraj ręcznie. Wbij jajko i żółtka i ponownie mieszaj, na koniec dodaj śmietanę, ucieraj, aż składniki się połączą. Ciasto podziel na pół i wyrób dwie kule, zawiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj masę budyniową: odlej 100 ml mleka i wymieszaj w nim budyń. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej budyń i mieszaj do powstania gęstego kremu. Odstaw do przestygnięcia, dodaj masło i miksuj na wysokich obrotach.
Przygotuj jabłka: jabłka umyj, obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni z opcją góra-dół. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Każdą kulę ciasta rozwałkuj, aby powstały dwa blaty. Pierwszy przełóż do tortownicy, odetnij odstające z blachy ciasto.
Na spód wyłóż jabłka, masę budyniową i drugi blat, również odetnij nadmiar ciasta. Tortownicę wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.
Odstaw do przestygnięcia, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego.