Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.10.2021 02:00

Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem

Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem
canva/irynamelnykphotos

Ciasto z jabłkami i budyniem jest szybkim i ciastem i świetną alternatywą dla tradycyjnego jabłecznika na kruchym spodzie. Ciasto jest puszyste, wilgotne i niezwykle smaczne. Masa budyniowa kontrastuje z kwaśnymi jabłkami, nadając wypiekowi rewelacyjny smak. Poznaj przepis na szybkie ciasto z jabłkami i budyniem.

Ciasto ucieram, podobnie jak w przypadku kruchego spodu. Masa ma jednak śmietanę i żółtka, dzięki czemu po upieczeniu jest puszysta, delikatna i wilgotna w środku. Do przygotowania ciasta jabłkowego wykorzystuję kwaśne i soczyste jabłka, aby stworzyć kontrast między owocami a słodką masą budyniową.

Ciasto z jabłkami i budyniem przygotowuję w niecałą godzinę, ciasto jest więc jednym z szybszych placków, które można jeść nawet na ciepło. Oprószone cukrem pudrem wygląda ślicznie i doskonale smakuje. Pół godziny przed przygotowaniem ciasta wyciągam z lodówki śmietanę, masło i jajka, aby były w temperaturze pokojowej.

Z masą budyniową przygotujesz równie pyszne ciasto z jagodami. Tu poznasz przepis na kruche ciasto z budyniem i jagodami pod kruszonką, idealne do kawy.

Przepis na szybkie ciasto z jabłkami i budyniem

Składniki na ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm:

  • 250 g mąki pszennej

  • 125 g cukru

  • jajko

  • 2 żółtka

  • 1,5 łyżki śmietany

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżeczka cukru wanilinowego

Składniki na masę budyniową:

  • budyń waniliowy

  • 300 ml mleka

  • 2 łyżki cukru

  • 1/4 kostki masła

Dodatkowo:

  • 750 g jabłek

  • cukier puder do posypania ciasta

Jak przygotować szybkie ciasto z jabłkami i budyniem?

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, dodaj posiekane masło i ucieraj ręcznie. Wbij jajko i żółtka i ponownie mieszaj, na koniec dodaj śmietanę, ucieraj, aż składniki się połączą. Ciasto podziel na pół i wyrób dwie kule, zawiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut.

Przygotuj masę budyniową: odlej 100 ml mleka i wymieszaj w nim budyń. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej budyń i mieszaj do powstania gęstego kremu. Odstaw do przestygnięcia, dodaj masło i miksuj na wysokich obrotach.

Przygotuj jabłka: jabłka umyj, obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni z opcją góra-dół. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Każdą kulę ciasta rozwałkuj, aby powstały dwa blaty. Pierwszy przełóż do tortownicy, odetnij odstające z blachy ciasto.

Na spód wyłóż jabłka, masę budyniową i drugi blat, również odetnij nadmiar ciasta. Tortownicę wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.

Odstaw do przestygnięcia, przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego.