Polska restauracja wygrała prestiżowy konkurs. Już wiadomo, który lokal jest najlepszy w kraju
Krakowska restauracja „Fiorentina” została uznana za najlepszą w Polsce w konkursie World Culinary Awards. W zestawieniu znalazły się też 3 inne polskie lokale dwa również z Krakowa i jeden z Warszawy.
Konkurs World Culinary Awards zainicjowany został przez organizatorów funkcjonującego od 1994 roku World Travel Awards , przyznającego nagrody dla firm z branży turystycznej. W jego ramach restauracje z całego świata mają szansę zdobyć wyróżnienie w kategoriach regionalnych i tematycznych. „Fiorentina” została ogłoszona najlepszym polskim lokalem.
Restauracja z Krakowa najlepsza w Polsce i w czołówce wśród europejskich
Prowadzony przez szefa kuchni Roberta Koczwarę lokal nie tylko pokonał dwie inne restauracje z Krakowa - „Bottiglieria 1881” oraz „Zazie Bistro” - oraz warszawskie „Butchery & Wine”, ale też dotarł do finału konkursu na najlepszą restaurację w Europie.
W tym rozdaniu zwycięstwo odniosła włoska restauracja Uliassi, ale konkurencję stanowiły czołowe miejsca na całym kontynencie, takie jak Noma czy DiverXO. Samo znalezienie się w tak zacnym gronie jest dla polskiego lokalu sporym wyróżnieniem.
Specjalnością „Fiorentiny” jest stek po florencku, a jej nazwa i część menu inspirowane są kuchnia toskańską. Nie oznacza to jednak, że w karcie nie znajdziemy nowoczesnych dań bazujących na wysokiej jakości polskich składnikach. W końcu takiej postawy należy spodziewać się po restauracji znajdującej się w przewodniku Michelin.
Wyróżnienie dla warszawskiej restauracji „Butchery & Wine”
W starciu o miano najlepszego polskiego lokalu wysoko uplasował się również stołeczny lokal specjalizujący się w daniach z wołowiny. Mieszczące się przy Żurawiej 22 „Butchery & Wine” serwuje steki z całego świata, przykładając ogromną wagę do jakości.
Jak zdradził przedstawiciel restauracji, ważna dla nich jest dobra znajomość oferowanych produktów. Dlatego też swoją działalność opierają oni na bezpośredniej współpracy z dostawcami mięsa i dokładnej kontroli procesu jego powstawania i przygotowywania. Te aspekty z pewnością zaważyły o wieloletniej obecności w przewodniku Michelin oraz o tegorocznym wyróżnieniu w World Culinary Awards.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na danie kuchni polskiej. Polecamy recepturę na kruchą roladę śląską oraz dawny patent na zaskakująco smaczne bezmięsne gołąbki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tych 2 dodatków nie może zabraknąć w pierogach ruskich. Każda kucharka o nich pamięta
-
Zapomnij o smażeniu jajecznicy na maśle i oleju. Jest 100 razy lepszy patent
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródła: Se / Eska / Dziennik Polski