Smakosze.pl Przepisy Pomysł na tani obiad - zapiekanka po nelsońsku. Prośby o dokładkę są pewne
canva/fotokris

Pomysł na tani obiad - zapiekanka po nelsońsku. Prośby o dokładkę są pewne

26 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukacie pomysłu na tani obiad? Proponujemy przygotować zapiekankę po nelsońsku. Zrobicie ja z kilku niedrogich i niewyszukanych składników, a prośby o dokładkę są pewne. Zapiekanka z ziemniaków, boczku, grzybów i cebuli będzie pełna smaku i z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Lubicie zapiekanki? Nie takie z bułki, sera i pieczarek, ale porządne, sycące, obiadowe? Jeśli tak, to mamy dla was smaczną i tanią propozycję na dzisiejszy obiad. Zróbcie zapiekankę po nelsońsku, czyli ziemniaczaną z dodatkiem boczku, cebuli i grzybów. Te smaki doskonale się ze sobą komponują, a nie są zbyt drogie.

Przepis na zapiekankę po nelsońsku

Składniki:

  • 75 dag ziemniaków

  • 5 jajek

  • 20 dag boczku wędzonego

  • 2 cebule

  • 25 dag pieczarek

  • 200 ml śmietanki 30 proc.

  • 2 ząbki czosnku

  • gałka muszkatołowa

  • ostra mielona papryka

  • sól, pieprz

  • 10 dag startej mozzarelli

Przygotowanie taniego obiadu, czyli zapiekanki

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plastry. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj, aż zaczną się robić miękkie. Odcedź je.

3 jajka ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz, pokrój w plastry lub w cząstki. Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni. Przełóż go na talerz.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na tłuszczu wytopionym z boczku. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmaż, oprósz solą i pieprzem, podduś. Śmietankę wymieszaj z 2 surowymi jajkami. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw papryką, gałką, solą i pieprzem.

W misce wymieszaj ziemniaki, boczek, cebulę i pieczarki oraz ugotowane jajka. Przełóż je do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.

Składniki do zapiekania zalej sosem śmietanowo-jajecznym, posyp startym serem. Całość zapiekaj ok. 30 minut w 190 st. C. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę ryżową z jajkiem i pieczarkami oraz na zapiekankę z cukinią i serem .

zapiekanka po nelsońsku
canva/bonchan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy