Postna choinka z ciasta francuskiego była ozdobą zeszłorocznej Wigilii. Zrobiłem ją w kwadrans
Prostota i piękno - tak można powiedzieć o tym daniu. Jest oryginalne, łatwe, uniwersalne i bardzo wigilijne. Gotowe francuskie ciasto sprawdza się tu znakomicie, a farszów może być bez liku.
Co nowego na Wigilię?
Wiadomo, że Boże Narodzenia, a zwłaszcza jego wigilia to nienajlepszy czas na kulinarne eksperymenty. Chcemy zjeść to, co było “zawsze”, to, co zapamiętaliśmy z rodzinnego domu.
Jemy tak, jak od dawna jadało się w naszej rodzinie. Na tym właśnie polega ciągłość tradycji, tak powinno być.
A jednak – czasami chcielibyśmy czegoś nowego, pod warunkiem jednak, że nie będzie stanowić jakiejś radykalnej zmiany świątecznego czy wigilijnego menu.
Może jakaś nowa forma? Może inny sposób podania? Bo przecież nie chodzi o zmianę zapamiętanego z dzieciństwa smaku.
Gdy liczy się czas
Wigilia nie sprzyja eksperymentom, przecież wiadomo, że niemal zawsze robimy wtedy coś na ostatnią chwilę.
Naprawdę trudno wykroić czas na eksperymentalne dania. Chyba, że… chyba, że są bardzo szybkie.
To najszybsze wigilijne danie, jakie znam. Powstaje z gotowych elementów.
Arkusze ciasta francuskiego ze sklepu, przygotowany wcześniej farsz, być może nawet będący osobną potrawą na wigilijnym stole.
Danie jest efektowne, rodzina jest zachwycona, a ja mam poczucie, że się przy nim nie napracowałem.
Co do środka?
Najlepsze w tym daniu jest to, że jedna forma przyjmuje różne farsze. Choinkę wyciętą z dwóch arkuszy gotowego ciasta francuskiego można bowiem faszerować, czym jest nam wygodnie.
Doskonale sprawdza się szpinak (robimy postne danie wigilijne),
świetna jest kapusta – postna, z grochem, która na wigilijnym stole stoi obok w misce, doskonale sprawdza się jako farsz.
No i wreszcie –
nasza choinka może istnieć zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej.
Z makiem, z masą orzechową, z czekoladą. Możliwości jest mnóstwo – niemal wszystko powstaje w podobny sposób.
Dwie choinki
Ponieważ jest to danie wyjątkowo uniwersalne, warto porównać przepis na wersję wytrawną i słodką. Obie najprostsze na świecie.
Składniki na choinkę z kapustą:
2 arkusze ciasta francuskiego
8 łyżek ugotowanej kiszonej kapusty wigilijnej (może być z grochem)
1 jajko
1 łyżka mleka
Gruba sól
Składniki na choinkę z nutellą i orzechami:
2 arkusze ciasta francuskiego
5 łyżek nutelli albo powideł śliwkowych
1 jajko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Arkusze ułożyć jeden na drugim, ostrym nożem wyciąć w nich kształt choinki. Usunąć odcięte ciasto z “czubka” i “pnia”. “Gałęzi” na razie nie trzeba wycinać.
Rozdzielamy płaty.
Na dolnym rozkładamy ugotowaną kapustę (albo smarujemy go nutellą lub powidłami) i równo rozprowadzamy.
Teraz posmarowany (lub obłożony kapustą) blat przykrywamy drugim. Wzdłuż “pnia” robimy symetryczne nacięcia, po skosie, jedno pod drugim. W ten sposób wycinamy “gałęzie”, niczego jednak nie usuwamy.
Każdą z gałęzi zwijamy w świderek. W zależności od szerokości arkusza – 1, 2, albo nawet 3 razy. Delikatnie układamy choinkę na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem rozrobionym z mlekiem. W wesji słonej – posypujemy grubą solą.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, aż ciast lekko się podniesie i solidnie zarumieni. Trzeba jednak koniecznie obserwować ciasto przez szybkę. Łatwo je przypalić.
Po wyjęciu z pieca wersję słodką można posypać cukrem-pudrem.