Smakosze.pl Przepisy Pożywna zupa pomidorowa ze zdrowym dodatkiem. Zapomnij o ryżu i makaronie
canva/MychkoAlezander

Pożywna zupa pomidorowa ze zdrowym dodatkiem. Zapomnij o ryżu i makaronie

7 maja 2022

Zupę pomidorową lubi wielu smakoszy. Danie będzie wyjątkowo sycące, jeśli podacie je z kaszą jęczmienną. Dzięki zawartym w dodatku błonniku porcja zupy zaspokoi głód na dużo dłużej niż wtedy, gdy zjemy ją z ryżem czy makaronem. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Zupa pomidorowa występuje w wielu wersjach. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić ją ze świeżych pomidorów i zdradzaliśmy patenty na pogłębienie smaku tego specjału. Tym razem proponujemy, by popularne dodatki, takie jak ryż czy makaron, zastąpić sycącym ziarnem — kaszą jęczmienną. W tej odsłonie tez wam posmakuje.

Przepis na wyborną zupę pomidorową z kaszą jęczmienną

Składniki:

  • 2 litry wody

  • drobiowe porcje rosołowe

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 2 świeże pomidory

  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego

  • 1 liść laurowy

  • 1 łyżka soli

  • szczypta pieprzu

  • 200 g kaszy jęczmiennej

  • śmietana 12% wedle uznania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

2 litry wody wlewamy do większego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i gotujemy przez pół godziny, w międzyczasie usuwając szumy łyżką cedzakową. Wrzucamy oczyszczoną i umytą włoszczyznę oraz przyprawy.

Gotujemy przez 20 minut, a następnie łączymy wywar z koncentratem pomidorowym oraz obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Kontynuujemy gotowanie przez kwadrans. Kaszę jęczmienną płuczemy na sicie.

Wrzucamy ją do zupy i podgrzewamy jeszcze przez 15 minut. W tym czasie kasza powinna zmięknąć, lecz nie rozpaść się. Pomidorową podajemy na ciepło. Możemy zabielić ją śmietaną wedle uznania. Smacznego.

Wskazówka: zupę możemy też przygotować w wersji bezmięsnej. Wystarczy zacząć gotowanie od momentu wrzucenia jarzyn i dodać do płynu 2-3 łyżki oliwy z oliwek oraz opcjonalnie sos sojowy do smaku.

Zupa pomidorowa z kaszą syci na dłużej
Zupa pomidorowa z kaszą syci na dłużej

Źródło zdjęcia: canva/spaxiax Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy