Praktyczne zastosowania skórki z banana. Więcej jej nie wyrzucisz
Często jecie banany? A wiecie, jak pożyteczne są ich skórki? Poznajcie praktyczne zastosowania skórki od banana. Gdy dowiecie się, jakie są jej zalety i wartości, nigdy więcej jej nie wyrzucicie do śmieci. Możecie je zjeść, a także wykorzystać do wielu celów w gospodarstwie domowym.
Banany znajdują się w czołówce najbardziej lubianych owoców. Zjadamy je z ochotą, bo są smaczne i pożywne. Skórka od banana zawsze jednak ląduje w koszu na śmieci. Tymczasem można z niej zrobić wielki pożytek. I to nie tylko w kuchni.
Jak można wykorzystać skórkę od banana?
Jak się okazuje, skórka od banana jest jak najbardziej jadalna. Co prawda lepiej nie jeść jej na surowo, ale wysuszoną, ugotowaną lub usmażoną, jak najbardziej można. Może ona stanowić np. urozmaicenie w dipach czy sosach do mięs. Jednak skórka od banana pomoże też wyczyścić srebro. Jeśli masz w domu pociemniałe, srebrne sztućce lub biżuterię, odzyskają blask dzięki skórce od banana. Zblendujcie ją tylko z odrobiną wody, a powstałą pastę nałóżcie na sztućce i pocierajcie miękką szmatką.
Skórka od banana pomoże też wzmocnić rośliny. Na jej bazie można przygotować płynną odżywkę do kwiatów. Wystarczy włożyć ją do pojemnika, zalać wodą i odczekać dobę. Powstałym płynem można podlewać rośliny. Warto ją też wrzucać do kompostownika, bo zawiera dużo cennych składników odżywczych.
Dla urody i nie tylko
Skórka od banana pozwoli spłycić zmarszczki na skórze. Dzięki dużej zawartości witamin i soli mineralnych sprawi, że obkładana nią skóra po jakimś czasie zwiększy swoją sprężystość i elastyczność.
Można też na jej bazie przygotować nawilżający krem. W tym celu wystarczy zblendować pół posiekanej skórki od banana, pół świeżego ogórka, pół awokado i 3 łyżki wody. Powstałą miksturę nakładamy na twarz, szyję i dekolt, pozostawiamy na 15 minut i spłukujemy. Gdy będziecie powtarzać taki zabieg 3 razy w tygodniu, szybko zauważycie poprawę kondycji skóry. Kto zaś chce mieć bielsze zęby, może pocierać je wewnętrzną stroną skórki. Pocierając zaś zewnętrzną stroną skórki od banana buty, można je w naturalny sposób nabłyszczyć. Sposób ten najlepiej sprawdzi się do butów z tworzywa skóropodobnego. Z naszego serwisu dowiesz się też, w jaki sposób wykorzystać obierki po warzywach , a także skorupki jaj .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepyszna mizeria do słoików na zimę. Chwila wysiłku i dodatek do dań gotowy
-
Rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Doskonały do chleba
-
Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach
Źródło: fit.poradnikzdrowie