Smakosze.pl Przepisy Prosta i smaczna zapiekanka z ziemniaków, boczku i cebuli
canva/MSPhotographic

Prosta i smaczna zapiekanka z ziemniaków, boczku i cebuli

12 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapiekanka ziemniaczana jest doskonałym pomysłem na niedrogi obiad lub kolację. Możecie do niej dodać składniki, które macie właśnie pod ręką. Dziś podamy wam przepis na prostą i smaczną zapiekankę z ziemniaków, boczku i cebuli. Te składniki doskonale się ze sobą komponują. Przekonajcie się o tym sami.

Zapiekanki mają sporo zalet. Są tanie, robi się je szybko i nie ma przy nich dużo pracy. Rozdrobnione składniki wystarczy tylko umieścić w żaroodpornym naczyniu, przyprawić i zalać sosem. Resztę pracy robi za nas piekarnik.

Prosta i smaczna zapiekanka z ziemniaków, boczku i cebuli

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 3 cebule

  • 40 dag wędzonego boczku

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • 2 jajka

  • gałka muszkatołowa

  • tymianek

  • sól, pieprz

  • olej

Przygotowanie zapiekanki

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w talarki. Oprósz je solą i pieprzem. Cebule obierz, pokrój w piórka. Boczek pokrój w plasterki i na mniejsze kawałki lub ewentualnie pokrój go w kostkę.

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Układaj w nim na przemian warstwy ziemniaków, cebuli i boczku.

Śmietankę kremówkę rozmieszaj rózgą z jajkami. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Masą zalej zapiekankę.

Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz całość ok. 1,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryj, by odparował nadmiar wody.

W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne zapiekanki. Szczególnie polecamy zapiekankę z czerstwego chleba , a także włoską zapiekankę z bakłażanów .

zapiekanka
zapiekanka

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gazetakrakowska

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy