Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na rosół bez mięsa
canva/3D_generator

Prosty przepis na rosół bez mięsa

13 stycznia 2022

Uważacie, że rosół bez mięsa nie będzie smaczny? Przygotujcie go według naszego nowego przepisu. Dodatek grzybów i suszonych śliwek sprawi, że smak umami będzie dobrze wyczuwalny. Nie tylko nie będzie wam brakowało mięsa, ale też zachwycicie się aromatem zupy i jej delikatnym smakiem.

Wegański rosół będzie pełen smaku, jeśli użyjecie odpowiednich dodatków. Koniecznie wrzućcie do niego kilka grzybów i suszonych śliwek , które nadadzą umami i przyjemnej słodyczy. Nie zapomnijcie też o karmelizowanej cebuli , która nada nieco dymnego aromatu i podkreśli smak wywaru.

Przepis na wyjątkowo smaczny rosół bez mięsa

Składniki:

  • 4 litry wody

  • pół średniej kapusty pekińskiej

  • 10 średnich marchewek

  • 1 duża cebula

  • 2 spore korzenie pietruszki

  • kilka łodyg selera naciowego

  • 5 średnich pieczarek

  • 3 kapelusze grzybów suszonych

  • 5 suszonych śliwek

  • 4 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę obieramy z zewnętrznej łupiny i dzielimy na ćwiartki. Marchew, selera, pietruszkę i kapustę umieszczamy w garnku. Dodajemy oczyszczone pieczarki i suszone grzyby.

Następnie wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz suszone śliwki. Składniki zalewamy zimną wodą, przykrywamy garnek i stawiamy go na gazie. Zagotowujemy i redukujemy moc palnika. Podczas gdy zupa się rozgrzewa, na suchej patelni zrumieniamy cebulę.

Warzywo powinno nieco się przypalić i skarmelizować. Proces ten prowadzimy przez około kwadrans, trzymając patelnię na niezbyt dużym ogniu. Tak przygotowaną cebulkę dodajemy gotującego się rosołu.

Gotujemy jeszcze przez minimum 45 minut. Po tym czasie wlewamy olej i dodajemy sól oraz pieprz, doprawiając rosół według naszych upodobań. Zupę podajemy z makaronem pełnoziarnistym i posiekaną natką pietruszki.

Karmelizowana cebula na patelni
Do rosołu wrzuć zrumienioną cebulę, a nabierze smaku

źródło: canva/olejx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: vegemi

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy