Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na syrop do herbaty z aronii
canva/nadezhdanesterova

Prosty przepis na syrop do herbaty z aronii

21 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Syrop z aronii nie jest jedynie smacznym napojem o pięknej i głębokiej ciemnej barwie. Aronia zawiera wiele wartości odżywczych, takich jak witamina C. Syrop można rozcieńczać wodą lub polewać nim naleśniki.

Syrop z aronii jest doskonałym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, P, witaminy C, wielu składników mineralnych oraz beta-karotenu. Takie bogactwo mikroelementów sprawia, że warto spożywać ją przez cały rok.

Samo przygotowanie zajmuje jedynie kilka etapów, po których można cieszyć się gęstym i odżywczym produktem. Najlepiej sprawdzają się bardzo dojrzałe owoce, które posiadają najwięcej cukru i witamin.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na syrop z aronii

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii

  • 500 g cukru

  • garść liści aronii

  • 500 ml wody

Zacznij od umycia owoców pod zimną i bieżącą wodą. Następnie wstaw je na noc do zamrażalnika, gdyż mrożenie eliminuje w nich goryczkę. Tak potraktowane owoce włóż do garnka wraz z liśćmi aronii.

Zalej owoce i liście dwiema szklankami zimnej wody i przykryj garnek pokrywką. Postaw garnek na palniku o średniej mocy i zagotuj płyn. Po rozpoczęciu wrzenia zmniejsz ogień i gotuj przez 40 minut.

Przecedź sok przez sitko. Sok wlej z powrotem do czystego garnka, dodaj cukier i ponownie zagotuj. Gdy cukier się rozpuści, przelej syrop do wyparzonej i czystej szklanej butelki.

Syrop z aronii

Źródło: canva/anytka, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy