Prosty sposób na elastyczne ciasto na pierogi
Jak przyrządzić idealne pierogi? Okazuje się, że nie jest to tak trudne, jak się wydaje wielu osobom. Warto jednak poznać kilka prostych tricków, które sprawią, że nasze danie zawsze się uda i będzie cieszyć nasze kubki smakowe!
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?
Przepisów na pierogi jest całe mnóstwo. Każdy szef kuchni ma na nie swój unikalny patent. Warto przetestować różne kombinacje i wybrać dla siebie to, co najlepsze. Eksperci kulinarni uważają, jednak że przygotowując ciasta na pierogi, zamiast wody warto wlać do nich mleko!
Ta drobna zmiana sprawi, że ciasto będzie niezwykle miękkie, delikatne i co ważne przyjemne w lepieniu . Dodatek powinien również korzystnie wpłynąć na smak naszych pierogów.
Jesteście ciekawi, jak wygląda taki przepis w praktyce? Poniżej podajemy sprawdzoną recepturę na idealne ciasto na pierogi!
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
3/4 szklanki mleka
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
pół łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Wymieszaj mąkę pszenną z solą, olejem rzepakowym i ciepłym mlekiem. Wyrób ciasto, a następnie odłóż gotową gładką kulę, aby odpoczęła przynajmniej przez 10 minut. W tym czasie przygotuj swój ulubiony farsz na pierogi.
Po upływie 10 minut rozwałkuj ciasto, za pomocą szklanki wytnij w nich okręgi i nadziej je łyżeczką dowolnego farszu. Gotowe pierogi gotuj we wrzątku przez 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Ciasto na pierogi można również wzbogacać niebanalnymi dodatkami m.in. świeżo startą skórką z cytryny. Niebanalny składnik doskonale podkręci ich smak.
Polecamy również przepis na niezwykle kontrowersyjne pierogi z dodatkiem śledzia. Pisaliśmy o nim w tym artykule .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wilkuchnia
undefinedundefined