Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na nieziemsko puszyste racuchy
canva/arfo, Getty Images

Prosty sposób na nieziemsko puszyste racuchy

1 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Racuchy usmażone na złoto i okraszone cukrem pudrem będą cudownym pomysłem zarówno na drugie danie, jak i słodką kolację. Jeśli chcesz uzyskać jak największą puszystość, zastosuj się do poniższego przepisu. Z pewnością wyjdą doskonałe. Racuchy można przygotować na dwa sposoby. Z wykorzystaniem drożdży lub proszku do pieczenia. W pierwszym wypadku receptura jest nieco trudniejsza, a same racuchy mają delikatnie inny smak.

Znacznie prostszym rozwiązaniem jest jednak posiłkowanie się proszkiem do pieczenia, który wystarczy dorzucić do ciasta. Podczas smażenia wydzieli dużo gazu, który sprawi, że placki będą wyrośnięte.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na racuchy

Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczny sernik. W tym tekście z kolei zdradzamy metodę na domową chałkę.

Składniki:

  • 250 g mąki

  • 1 jajko

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki proszku do pieczenia

  • 200 ml mleka

  • 2 jabłka

  • olej

  • cukier puder

  • ekstrakt waniliowy

  • szczypta soli

Zacznij od przesiania do sporej miski mąki oraz proszku do pieczenia. Dodaj do nich 2 łyżki cukru oraz szczyptę soli. Wymieszaj ze sobą suche składniki.

Do miski wbij jajko, wlej mleko, ekstrakt waniliowy i zacznij mieszać. Gdy ciasto uzyska kremową konsystencję, zajmij się jabłkami. Obierz je, umyj i usuń z nich gniazda nasienne.

Do ciasta wrzuć jabłka, zamieszaj i postaw na ogniu patelnie z olejem. Smaż na nim racuchy z obu stron na złoty kolor. Podawaj obsypane cukrem pudrem. Smacznego.

Racuchy

Źródło: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy