Smakosze.pl Porady Prosty sposób na soczyste kotlety mielone
canva/ olga kriger

Prosty sposób na soczyste kotlety mielone

10 maja 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Każdy miłośnik gotowania ma zapewne swój niezawodny sposób na kotlety mielone. Nic dziwnego, w końcu to danie należy do prawdziwego kanonu najpopularniejszych potraw w Polsce. Co zrobić, aby było idealnie soczyste i puszyste?

Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste?

Warto poznać kilka tricków, które ułatwią nam przyrządzenie tradycyjnych kotletów mielonych. Po pierwsze tuż przed ich smażeniem, warto najpierw je schłodzić. Zawsze pamiętaj o tym, aby włożyć mięso przynajmniej na pół godziny do lodówki.

Po drugie nie zapomnij wzbogacić kotletów aromatycznymi ziołami. Doskonale pasuje do nich między innymi: koperek, natka pietruszki, tymianek i majeranek . Doskonałym wyborem może być również czosnek niedźwiedz i, o czym pisaliśmy w tym artykule.

Duże znaczenie ma również tłuszcz, na którym smażymy nasze kotlety. Eksperci kulinarni uważają, że najlepszym wyborem może być olej, smalec, tłuszcz gęsi oraz masło klarowane . Poniżej podajemy sprawdzony przepis na kotlety mielone.

Przepis na soczyste kotlety mielone

Lista składników:

  • 1 kajzerka

  • mleko do namoczenia kajzerki

  • 1/2 kg mięsa mielone

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • sól i pieprz

  • bułka tarta

  • tłuszcz do smażenia

Sposób wykonania:

Zalej wodą lub mlekiem kajzerkę i ostaw ją na około 15 minut . Po tym czasie do miski zmielone mięso, wraz ze startą cebulą, jednym jajkiem, przyprawami oraz odciśniętą wcześniej bułką.

Z mięsnej masy wyrób podłużne kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na pateln i. Danie podawaj wraz z ziemniakami i ulubioną surówką. Możesz je również wstawić do piekarnika - będą wtedy jeszcze bardziej soczyste. Szczegóły w dalszej części tekstu.

Soczyste kotlety mielone prosto z piekarnika

Usmażone kotlety możesz przełożyć do naczynia żaroodpornego bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na około 15 minut. Dzięki takiemu zabiegowi możemy uniknąć bardzo długiego smażenia kotletów, a nasze mięso stanie się niezwykle soczyste i miękkie w środku.

Dobrym pomysłem jest również dodanie do kotletów łyżki musztardy . Doda im jeszcze większej delikatności oraz soczystości. Jest to trick doskonale znany m.in. naszym babciom.

Polecamy również przepis na kotlety mielone według receptury Jakuba Kuronia. Pisaliśmy o nim w tym artykule .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło kuchnia wp/ kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy