Prosty sposób na soczyste kotlety mielone
Każdy miłośnik gotowania ma zapewne swój niezawodny sposób na kotlety mielone. Nic dziwnego, w końcu to danie należy do prawdziwego kanonu najpopularniejszych potraw w Polsce. Co zrobić, aby było idealnie soczyste i puszyste?
Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste?
Warto poznać kilka tricków, które ułatwią nam przyrządzenie tradycyjnych kotletów mielonych. Po pierwsze tuż przed ich smażeniem, warto najpierw je schłodzić. Zawsze pamiętaj o tym, aby włożyć mięso przynajmniej na pół godziny do lodówki.
Po drugie nie zapomnij wzbogacić kotletów aromatycznymi ziołami. Doskonale pasuje do nich między innymi: koperek, natka pietruszki, tymianek i majeranek . Doskonałym wyborem może być również czosnek niedźwiedz i, o czym pisaliśmy w tym artykule.
Duże znaczenie ma również tłuszcz, na którym smażymy nasze kotlety. Eksperci kulinarni uważają, że najlepszym wyborem może być olej, smalec, tłuszcz gęsi oraz masło klarowane . Poniżej podajemy sprawdzony przepis na kotlety mielone.
Przepis na soczyste kotlety mielone
Lista składników:
-
1 kajzerka
-
mleko do namoczenia kajzerki
-
1/2 kg mięsa mielone
-
1 cebula
-
1 jajko
-
sól i pieprz
-
bułka tarta
-
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Zalej wodą lub mlekiem kajzerkę i ostaw ją na około 15 minut . Po tym czasie do miski zmielone mięso, wraz ze startą cebulą, jednym jajkiem, przyprawami oraz odciśniętą wcześniej bułką.
Z mięsnej masy wyrób podłużne kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na pateln i. Danie podawaj wraz z ziemniakami i ulubioną surówką. Możesz je również wstawić do piekarnika - będą wtedy jeszcze bardziej soczyste. Szczegóły w dalszej części tekstu.
Soczyste kotlety mielone prosto z piekarnika
Usmażone kotlety możesz przełożyć do naczynia żaroodpornego bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na około 15 minut. Dzięki takiemu zabiegowi możemy uniknąć bardzo długiego smażenia kotletów, a nasze mięso stanie się niezwykle soczyste i miękkie w środku.
Dobrym pomysłem jest również dodanie do kotletów łyżki musztardy . Doda im jeszcze większej delikatności oraz soczystości. Jest to trick doskonale znany m.in. naszym babciom.
Polecamy również przepis na kotlety mielone według receptury Jakuba Kuronia. Pisaliśmy o nim w tym artykule .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło kuchnia wp/ kwestia smaku