Przepis babci na pierogi z jagodami. Ciasto zawsze rozpływa się w ustach
Początek sierpnia to idealny moment, by zrobić pierogi z jagodami. Te apetyczne leśne przysmaki w delikatnym cieście sprawią, że sięgniesz po kolejną porcję tych znakomitych pierogów. Jednak najpierw zrobisz je z przepisu babci. Jest on gwarancją niepowtarzalnego smaku.
Pierogi z jagodami najlepiej smakują latem
Jakie smaki kojarzą się z latem? Wiele osób wymieni jagody, a jak jagody, to koniecznie pierogi z tymi pysznymi i zdrowymi owocami . Z początkiem sierpnia warto wybrać się do lasu na jagody lub na bazarek, bo tam też na pewno je kupisz.
Gdy już zaopatrzysz się w jagody, przyjdzie pora na wykorzystanie w kuchni przepisu babci na pierogi z jagodami. Dzięki niemu przygotujesz delikatne, cieniutkie ciasto . Z nim leśne owoce będą wybornie smakować. Pierogi z jagodami podaj na słodki obiad, a zachwytów nad daniem nie będzie końca.
Jak zrobić pierogi z jagodami z przepisu babci?
Składniki na ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- ¼ kostki masła
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
Pozostałe składniki:
- 500 g jagód
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- jogurt lub śmietana do polania pierogów
Przygotowanie pierogów zacznij od zrobienia ciasta. Do miski wsyp mąkę i wbij jajko. Wlej roztopione i schłodzone masło. Równie dobrze możesz użyć bardzo miękkiego masła . Masło zastąpisz też 3 łyżkami oleju roślinnego. Następnie dodaj szczyptę soli, wlej przestudzoną wodę.
Składniki wymieszaj i wyrabiaj dłońmi. Ciasto będzie lekko lepiące, uformuj z niego kulę i zawiń w woreczek. Odłóż na 30 minut do lodówki . Po upływie tego czasu ciasto będzie mieć odpowiednią strukturę i odpocznie. Nie będzie się kruszyło podczas wałkowania.
Pierogi z jagodami polecają się na obiad
Gdy ciasto odwiniesz z woreczka, może się lekko lepić. Oprósz je mąką i wyjmij na stolnicę. Teraz zajmij się jagodami . Świeże owoce umyj pod bieżącą wodą i przebierz z listków i zanieczyszczeń. Dokładnie odsącz je z wody, zasyp cukrem i cukrem pudrem . Delikatnie wymieszaj i odstaw. Teraz wróć do ciasta na pierogi. Podziel je na 3 części. Dwie części przykryj lekko wilgotną ściereczką. Z trzeciej uformuj kulę, która będzie gotowa do wałkowania. Wsyp pod nią trochę mąki, spłaszcz i rozwałkuj na bardzo cienki placek.
Z ciasta wycinaj kółka i na każde nałóż 1 łyżeczkę jagód . Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj na stolnicy oprószonej mąką, by nie schły, przykryj je wilgotną ściereczką. Każdą serię z 3 części ciasta gotuj w osolonej, gotującej się wodzie. Powinna ona tylko lekko pyrkać . Pierogi z jagodami gotuj 4 minuty, aż do wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z jogurtem lub śmietaną. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pomidory z pysznym sosem . Podawaliśmy przepis na najlepsze kotlety mielone.
Źródło: aniagotuje.pl