Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj i podsmaż razem z cebulą. Mielone będą soczyste jak nigdy
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 01.08.2024 15:19

Zetrzyj i podsmaż razem z cebulą. Mielone będą soczyste jak nigdy

kotlety mielone
Fot. Canva/from_my_point_of_view

Zapomnij o tradycyjnych mielonych. Poznaj przepis, dzięki któremu kotlety mielone będą nie tylko smaczniejsze, ale też o wiele bardziej soczyste. Wystarczy dodać do nich jeden składnik, który dostaniesz w każdym sklepie. Od teraz ten prosty trik będziesz stosować za każdym razem. 

Ulubione kotlety Polaków

Kotlety są naszym daniem narodowym. Prym wiodą schabowe, a zaraz po nich mielone. Te drugie uwielbiamy przede wszystkim za ich delikatność i miękkość. Dla wielu są idealne, ale okazuje się, że mogą być jeszcze lepsze.

Nie chodzi tylko o smak, ale też o konsystencję kotletów. Przygotowując je z tego przepisu, mięso będzie delikatniejsze i o wiele bardziej soczyste. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu. 

jabłka.jpg
Fot. Canva/nitrub

Musisz dodać ten składnik

Kotlety mielone wyjdą doskonałe, jeżeli dodasz do nich jabłko. Ten słodki owoc doskonale łączy się z mięsem. To właśnie dzięki temu dodatkowi kotlety mielone będą miękkie i soczyste. Wystarczy, że zetrzesz je na tarce razem z cebulą i przesmażysz na maśle

Potrzebne będą także inne składniki. O tym, co potrzebujesz i niezbędne proporcje poznasz, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego z produktów.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa 
  • 2 zielone jabłka
  • 2 jajka
  • 180 g bułki tartej
  • 2 łyżki musztardy
  • masło
  • olej do smażenia kotletów
  • pieprze
  • sól

Przepis na soczyste kotlety mielone

Cebule obierz, a jabłka umyj i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Oba składniki zetrzyj na tarce i odciśnij sok. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na niej cebulę z jabłkami. Do miski przełóż mięso i przypraw je pieprzem, solą. Wbij jajka.

Wsyp bułkę tartą, dodaj musztardę oraz podsmażoną składniki. Składniki wyrób na jednolitą i gładką masę. Uformuj z niej kotlety. Każdego z nich obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na niej z dwóch stron kotlety, do momentu zarumienienia na brązowo. Sprawdź przepis na idealne ogórki kiszone oraz poznaj sposób na konfitury z jeżyn

smazenie kotletów.jpg
Fot. Canva/Alexander's Images