Zetrzyj i podsmaż razem z cebulą. Mielone będą soczyste jak nigdy
Zapomnij o tradycyjnych mielonych. Poznaj przepis, dzięki któremu kotlety mielone będą nie tylko smaczniejsze, ale też o wiele bardziej soczyste. Wystarczy dodać do nich jeden składnik, który dostaniesz w każdym sklepie. Od teraz ten prosty trik będziesz stosować za każdym razem.
Ulubione kotlety Polaków
Kotlety są naszym daniem narodowym. Prym wiodą schabowe, a zaraz po nich mielone. Te drugie uwielbiamy przede wszystkim za ich delikatność i miękkość. Dla wielu są idealne, ale okazuje się, że mogą być jeszcze lepsze.
Nie chodzi tylko o smak, ale też o konsystencję kotletów. Przygotowując je z tego przepisu, mięso będzie delikatniejsze i o wiele bardziej soczyste. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Musisz dodać ten składnik
Kotlety mielone wyjdą doskonałe, jeżeli dodasz do nich jabłko. Ten słodki owoc doskonale łączy się z mięsem. To właśnie dzięki temu dodatkowi kotlety mielone będą miękkie i soczyste. Wystarczy, że zetrzesz je na tarce razem z cebulą i przesmażysz na maśle
Potrzebne będą także inne składniki. O tym, co potrzebujesz i niezbędne proporcje poznasz, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego z produktów.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 2 zielone jabłka
- 2 jajka
- 180 g bułki tartej
- 2 łyżki musztardy
- masło
- olej do smażenia kotletów
- pieprze
- sól
Przepis na soczyste kotlety mielone
Cebule obierz, a jabłka umyj i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Oba składniki zetrzyj na tarce i odciśnij sok. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na niej cebulę z jabłkami. Do miski przełóż mięso i przypraw je pieprzem, solą. Wbij jajka.
Wsyp bułkę tartą, dodaj musztardę oraz podsmażoną składniki. Składniki wyrób na jednolitą i gładką masę. Uformuj z niej kotlety. Każdego z nich obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na niej z dwóch stron kotlety, do momentu zarumienienia na brązowo. Sprawdź przepis na idealne ogórki kiszone oraz poznaj sposób na konfitury z jeżyn.