Smakosze.pl Przepisy Sycące śniadanie na Wszystkich Świętych. W roli głównej jajka, smaku dodaje 1 nietypowy składnik
canva/Tanya145

Sycące śniadanie na Wszystkich Świętych. W roli głównej jajka, smaku dodaje 1 nietypowy składnik

1 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajecznica w jesiennej wersji z kiełbasą podsuszaną, cebulą i świeżym koperkiem jest idealnym śniadaniem na Wszystkich Świętych. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo pożywna. Doda nam energii na kilka godzin. Będziemy mogli wyjść z domu rano i wrócić dopiero na obiad.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Musi być pożywne, a w okresie jesienno-zimowym warto przygotować je na ciepło, żeby dodatkowo rozgrzać cały organizm. Jednym z takich dań jest jajecznica. Ścięte jajka z dodatkami są sycące i bardzo smaczne.

Jajecznicę można przygotować na wiele sposobów. Na Wszystkich Świętych polecam jajka z dodatkiem kiełbasy podsuszanej, cebuli i świeżego koperku. Podsmażona kiełbasa z cebulą na maśle doda jajecznicy smaku i sprawi, że będzie bardzo pożywna.

Do jajecznicy koniecznie dodajmy świeży koperek, który również podkręci smak i aromat. Śniadanie podajemy od razu po usmażeniu, najlepiej z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Nie mamy wątpliwości - ta jajecznica błyskawicznie zniknie z talerzy.

Jajecznica z kiełbasą i koperkiem - takiej jeszcze nie jadłeś

Składniki na 2 porcje:

  • 4-5 jajek

  • kawałek kiełbasy podsuszanej

  • pół cebuli

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • sól, pieprz

  • masło

Jak przyrządzić sycące śniadanie na Wszystkich Świętych?

Jajka wybij do miski, rozmąć trzepaczką lub widelcem, dopraw solą i pieprzem. Pokrój kiełbasę, posiekaj drobno cebulę. Na maśle podsmaż wędlinę, następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.

Na patelnię wlej jajka, wymieszaj i smaż na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy jajka zaczną się ścinać, całość posyp posiekanym koperkiem. Jajecznicę podaj z pieczywem, smacznego.

Na śniadanie doskonale sprawdzi się owsianka kawowa z masłem orzechowym oraz aromatyczne placuszki z dyni i bananów .

jajecznica
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy