Smakosze.pl Przepisy Przepis na niezapomniane pyzy z mięsem
Wikipedia /Ewkaa / CC BY-SA 3.0

Przepis na niezapomniane pyzy z mięsem

2 maja 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Pomimo ogromnej popularności zagranicznych potraw, wiele osób w dalszym ciągu chętnie sięga po klasyki polskiej kuchni. Pyzy z mięsem to tradycyjna potrawa, która pochodzi z Wielkopolski .

Proste, tanie, syte i smaczne kluski to ideał, który warto przygotować choćby z okazji rodzinnego obiadu! Nie mamy wątpliwości, że podbije niejedno podniebienie! Poniżej podajemy przepis na tę potrawę

Przepis na tradycyjne pyzy z mięsem

Składniki na ciasto:

  • 1,5 ziemniaków

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na farsz:

  • 400 g mięsa wieprzowego

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 3 łyżki bułki tartej

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Obierz i umyj ziemniaki, a następnie podziel je na dwie porcj ę: połowę zetrzyj tarce, a drugą ugotuj w osolonej wodzie i po ostudzeniu przeciśnij przez praskę. Surowe starte ziemniaki dodaj do ugotowanych i dokładnie wymieszaj.

Do masy ziemniaczanej wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz pieprz i sól, wbij jajko,  a następnie zabierz się za wyrobienie ciasta. Przygotuj farsz.

Zmiel mięso w maszynce. Podsmaż na patelni pokrojoną cebulę i czosnek . Gdy ta pierwsza się już zeszkli, dodaj do niej zmielone wcześniej mięso. Dopraw je tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem i smaż przez kilka minut. Po usmażeniu wbij do niego jajko oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.

Uformuj kulki z ciasta ziemniaczanego. Spłaszcz je i dodaj do ich środka farsz mięsny. Ulep z nich podłużne kluski. Gotuj je w osolonej wodzie ok. 8 - 10 minut po wypłynięciu . Smacznego! Sposób przygotowania pyz z mięsem obejrzysz również na kanale Menu Dorotki na You Tube.

Na naszej stronie znajdziesz inne wyborne przepisy na tradycyjne potrawy. Niedawno zdradzaliśmy m.in. recepturę na czarne kluski oraz bryzol wołowy .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wikipedia/ haps

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy