Przepis na niezapomniane pyzy z mięsem
Pomimo ogromnej popularności zagranicznych potraw, wiele osób w dalszym ciągu chętnie sięga po klasyki polskiej kuchni. Pyzy z mięsem to tradycyjna potrawa, która pochodzi z Wielkopolski .
Proste, tanie, syte i smaczne kluski to ideał, który warto przygotować choćby z okazji rodzinnego obiadu! Nie mamy wątpliwości, że podbije niejedno podniebienie! Poniżej podajemy przepis na tę potrawę
Przepis na tradycyjne pyzy z mięsem
Składniki na ciasto:
-
1,5 ziemniaków
-
3 łyżki mąki pszennej
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 jajko
-
sól i pieprz do smaku
Składniki na farsz:
-
400 g mięsa wieprzowego
-
1 duża cebula
-
3 ząbki czosnku
-
1 jajko
-
1 łyżeczka tymianku
-
1 łyżeczka majeranku
-
3 łyżki bułki tartej
-
olej do smażenia
-
sól i pieprz
Sposób wykonania:
Obierz i umyj ziemniaki, a następnie podziel je na dwie porcj ę: połowę zetrzyj tarce, a drugą ugotuj w osolonej wodzie i po ostudzeniu przeciśnij przez praskę. Surowe starte ziemniaki dodaj do ugotowanych i dokładnie wymieszaj.
Do masy ziemniaczanej wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz pieprz i sól, wbij jajko, a następnie zabierz się za wyrobienie ciasta. Przygotuj farsz.
Zmiel mięso w maszynce. Podsmaż na patelni pokrojoną cebulę i czosnek . Gdy ta pierwsza się już zeszkli, dodaj do niej zmielone wcześniej mięso. Dopraw je tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem i smaż przez kilka minut. Po usmażeniu wbij do niego jajko oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.
Uformuj kulki z ciasta ziemniaczanego. Spłaszcz je i dodaj do ich środka farsz mięsny. Ulep z nich podłużne kluski. Gotuj je w osolonej wodzie ok. 8 - 10 minut po wypłynięciu . Smacznego! Sposób przygotowania pyz z mięsem obejrzysz również na kanale Menu Dorotki na You Tube.
Na naszej stronie znajdziesz inne wyborne przepisy na tradycyjne potrawy. Niedawno zdradzaliśmy m.in. recepturę na czarne kluski oraz bryzol wołowy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wikipedia/ haps
undefinedundefined