Bryzol wołowy rodem z PRL-u
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Dziki Chili

Jak przygotować bryzol wołowy rodem z PRL-u?

Bryzol wołowy jest jednym z najbardziej kultowych dań czasów PRL-u. Wówczas był uznawany za wyjątkowy specjał, który można określić mianem eleganckiego. Smakołyk można bez mniejszych problemów przygotować w domowym zaciszu.

Nie da się ukryć, że bryzol wołowy zalicza się do kulinarnej klasyki. Większość smakoszy kojarzy go głównie z czasami PRL-u. Warto odświeżyć ten specjał. Przepis jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi.

Czym jest bryzol wołowy?

Dawniej bryzol wołowy cieszył się sporą popularnością. Współcześnie został on nieco zapomniany. Z pewnością danie jest godne uwagi i nie zaszkodzi sięgnąć po nie przy najbliższej okazji.

Niedawno przedstawialiśmy przepis na zupę Nic. Dziś wypróbujemy recepturę na bryzol wołowy. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli oprzeć się takiej pokusie.

Bryzol wołowy przez znaczną część smakoszy wspominany jest z nostalgią. Przygotowywało się go z ubitego lub zmielonego mięsa. Obowiązkowo serwowany jest z duszoną cebulą, pieczarkami oraz ziemniakami.

Jakiego dodatku w rosole nie akceptuje Robert Makłowicz?Jakiego dodatku w rosole nie akceptuje Robert Makłowicz?Czytaj dalej

Smakowity bryzol wołowy jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 500 g polędwicy wołowej
  • jajko
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • szczypta soli
  • odrobina pieprzu
  • mąka pszenna
  • olej
  • ziemniaki

Bryzol wołowy

(YouTube / Dziki Chili)

Łatwy przepis na kultowy bryzol wołowy

Na początku drobno siekamy polędwicę wołową. Możemy ją również zmielić w maszynce. Wołowinę wzbogacamy o jajko, sól i pieprz. Całość mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Formujemy z niej okrągłe kotlety.

Mięsne smakołyki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kiedy się zarumienią, zdejmujemy je z ognia i trzymamy w cieple. Cebulę kroimy w piórka. Smażymy ją z dodatkiem soli. Gdy już się zeszkli, przekładamy ją do miski.

Pieczarki kroimy na plastry. Podsmażamy je na złocisto i łączymy z cebulą. Ziemniaki obieramy. Gotujemy je w osolonej wodzie. Na każdy bryzol wykładamy cebulę z pieczarkami. U boku dania wykładamy ziemniaki. Dobrze urozmaicić specjał surówką z buraków. Podobny przepis na bryzol wołowy można znaleźć na YouTube na kanale Dziki Chili. Własnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Haps; YouTube / Dziki Chili

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł