Jak przygotować bryzol wołowy rodem z PRL-u?
Nie da się ukryć, że bryzol wołowy zalicza się do kulinarnej klasyki. Większość smakoszy kojarzy go głównie z czasami PRL-u. Warto odświeżyć ten specjał. Przepis jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi.
Czym jest bryzol wołowy?
Dawniej bryzol wołowy cieszył się sporą popularnością. Współcześnie został on nieco zapomniany. Z pewnością danie jest godne uwagi i nie zaszkodzi sięgnąć po nie przy najbliższej okazji.
Niedawno przedstawialiśmy przepis na zupę Nic. Dziś wypróbujemy recepturę na bryzol wołowy. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli oprzeć się takiej pokusie.
Bryzol wołowy przez znaczną część smakoszy wspominany jest z nostalgią. Przygotowywało się go z ubitego lub zmielonego mięsa. Obowiązkowo serwowany jest z duszoną cebulą, pieczarkami oraz ziemniakami.
Smakowity bryzol wołowy jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?
500 g polędwicy wołowej
jajko
2 cebule
250 g pieczarek
szczypta soli
odrobina pieprzu
mąka pszenna
olej
ziemniaki
(YouTube / Dziki Chili)
Łatwy przepis na kultowy bryzol wołowy
Na początku drobno siekamy polędwicę wołową. Możemy ją również zmielić w maszynce. Wołowinę wzbogacamy o jajko, sól i pieprz. Całość mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Formujemy z niej okrągłe kotlety.
Mięsne smakołyki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kiedy się zarumienią, zdejmujemy je z ognia i trzymamy w cieple. Cebulę kroimy w piórka. Smażymy ją z dodatkiem soli. Gdy już się zeszkli, przekładamy ją do miski.
Pieczarki kroimy na plastry. Podsmażamy je na złocisto i łączymy z cebulą. Ziemniaki obieramy. Gotujemy je w osolonej wodzie. Na każdy bryzol wykładamy cebulę z pieczarkami. U boku dania wykładamy ziemniaki. Dobrze urozmaicić specjał surówką z buraków. Podobny przepis na bryzol wołowy można znaleźć na YouTube na kanale Dziki Chili. Własnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel; Haps; YouTube / Dziki Chili