Przepis na surówkę z czerwonej kapusty
Nie da się ukryć, że surówka jest istotnym elementem wielu dań. Ciężko sobie wyobrazić kultowe kotlety mielone bez takiego dodatku. Dziś sięgniemy po recepturę, w której główną rolę gra czerwona kapusta. Efekt powala na kolana.
Przepyszna surówka z czerwonej kapusty
Surówka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na specjał z selera . Tym razem podzielimy się niezawodnym przepisem na surówkę z czerwonej kapusty.
Wyborna surówka z czerwonej kapusty doskonale sprawdza się w roli dodatków do swojskich potraw . Warto zaserwować ją u boku kotletów mielonych, klopsików lub pieczonego schabu. Dania mięsne wiele zyskują za sprawą niepozornej surówki.
Bez wątpienia surówka z czerwonej kapusty może zostać zaliczona do grona wyśmienitych rodzimych specjałów . Niektórzy smakosze mogliby ją zajadać praktycznie nieustannie. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci.
Surówka z czerwonej kapusty jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z tym przepisem . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
-
niewielka główka czerwonej kapusty
-
cebula
-
70 g majonezu
-
20 g musztardy
-
15 g posiekanej natki pietruszki
-
5 ml octu
-
sól
-
pieprz
(Canva / Максим Крысанов)
Surówka z czerwonej kapusty w smakowitej odsłonie
Na początku kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Jeśli jest zbyt twarda, należy ją sparzyć przez chwilę we wrzątku. Następnie wycinamy głąb i szatkujemy pozostałą część warzywa . Należy zrobić to bardzo drobno. Można w tym celu wykorzystać tarkę. Czerwoną kapustę przekładamy do miski.
Posiekane warzywo wzbogacamy o sól. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie obieramy i drobno kroimy cebulę . Ją również możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy ją do kapusty z solą. Wszystko wzbogacamy o pozostałe składniki.
Surówka z czerwonej kapusty jest już prawie gotowa. Wyłączy wymieszać składniki i wstawić miskę do lodówki. Surówka powinna przegryźć się smakami w ciągu godziny. Tak przygotowany dodatek momentalnie znika z talerzy. Warto również wypróbować przepis na kotlety po francusku, które mogą okazać się konkurencją dla mielonych i schabowych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kulinarne Przeboje