Wielka konkurencja dla mielonych i schabowych - kotlety po francusku
Kotlety po francusku są szczególnie uwielbiane przez dzieci, którym silne smaki schabowych i mielonych nie zawsze pasują. Poniższy przepis pozwala przekonać najmłodszych do wyczyszczenia talerza, gdyż obiad za każdym razem jest iście przepyszny.
Kotlety z kurczaka to kochana przez wielu propozycja obiadowa. Przyrządzane są jednak wciąż w ten sam sposób, dlatego łatwo mogą stracić swój urok i ten rewelacyjny smak. Ich francuska wariacja wprowadza powiew świeżości do kuchni i na nowo pozwala odczuć radość z jedzenia.
Kotlety po francusku są lepsze od schabowych
Cechą charakterystyczną tych kotletów jest ich specyficzna faktura. Siekane kotlety są punktem pośrednim pomiędzy mielonymi a zwykłymi filetami, dlatego w trakcie jedzenia można czuć znacznie większe kawałki mięsa, które nie są zupełnie miękkie.
Rutyna w kuchni doprowadza do znudzenia i nieczerpania przyjemności z jedzenia. Dużym plusem kotletów z kurczaka jest niska kaloryczność - drób to chude mięso o niskiej zawartości tłuszczu, a jeśli przygotuje się je z niewielką ilością oleju, będą jeszcze zdrowsze.
Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy najnowsze doniesienia o niebezpiecznej substancji w gumach i słodyczach. W tym tekście pokazujemy jak przygotować kogel-mogel w bezpieczny sposób.
Źródło: OLGA Zhukovskaya, Getty Images
Przepis na kotlety po francusku
Składniki:
pół kilograma filetów z piersi kurczaka - 500 g
2 duże jajka
2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
2 czubate łyżki mąki pszennej
pełna łyżka musztardy francuskiej
mały pęczek szczypiorku
przyprawy: płaska łyżeczka soli i pieprzu, szczypta chili
4 łyżki oleju do smażenia kotletów
Zacznij od opłukania piersi z kurczaka, usuń z niej chrząstki, białe włókna i inne żylaste części. Następnie pokrój je w drobną kostkę, która nie może przekraczać 1 cm wielkości. Wrzuć mięsną kostkę do miski. Szczypior umyj, posiekaj i również dodaj do mięsa.
Do mięsa i szczypiorku dodaj 2 duże jajka, 2 łyżki śmietany, mąki oraz 1 łyżkę musztardy francuskiej. Dopraw mięso solą, pieprzem oraz papryczką chili. Wymieszaj masę i odstaw ją na 10 minut w celu przegryzienia się wszystkich smaków.
Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na nią porcję mięsnej masy. Gdy będzie rumiana z każdej strony, przełóż kotlety na ręcznik papierowy, odsącz olej i podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje.pl