Smakosze.pl
Kotlety po francusku

pixabay/congerdesign

Wielka konkurencja dla mielonych i schabowych - kotlety po francusku

8 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety po francusku to świetny sposób na podanie piersi z kurczaka w inny sposób. Jeśli znudziły ci się klasyczne kotlety schabowe i mielone, spróbuj wykonać poniższy przepis. Jest banalnie prosty, szybki i tak smaczny, że niektórzy wolą je od zwykłych schabowych.

Kotlety po francusku są szczególnie uwielbiane przez dzieci, którym silne smaki schabowych i mielonych nie zawsze pasują. Poniższy przepis pozwala przekonać najmłodszych do wyczyszczenia talerza, gdyż obiad za każdym razem jest iście przepyszny. 

Kotlety z kurczaka to kochana przez wielu propozycja obiadowa. Przyrządzane są jednak wciąż w ten sam sposób, dlatego łatwo mogą stracić swój urok i ten rewelacyjny smak. Ich francuska wariacja wprowadza powiew świeżości do kuchni i na nowo pozwala odczuć radość z jedzenia. 

Kotlety po francusku są lepsze od schabowych 

Cechą charakterystyczną tych kotletów jest ich specyficzna faktura. Siekane kotlety są punktem pośrednim pomiędzy mielonymi a zwykłymi filetami, dlatego w trakcie jedzenia można czuć znacznie większe kawałki mięsa, które nie są zupełnie miękkie. 

Rutyna w kuchni doprowadza do znudzenia i nieczerpania przyjemności z jedzenia. Dużym plusem kotletów z kurczaka jest niska kaloryczność - drób to chude mięso o niskiej zawartości tłuszczu, a jeśli przygotuje się je z niewielką ilością oleju, będą jeszcze zdrowsze.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy najnowsze doniesienia o niebezpiecznej substancji w gumach i słodyczach. W tym tekście pokazujemy jak przygotować kogel-mogel w bezpieczny sposób.

Źródło: OLGA Zhukovskaya, Getty Images

Przepis na kotlety po francusku

Składniki: 

  • pół kilograma filetów z piersi kurczaka - 500 g

  • 2 duże jajka

  • 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%

  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

  • pełna łyżka musztardy francuskiej

  • mały pęczek szczypiorku

  • przyprawy: płaska łyżeczka soli i pieprzu, szczypta chili

  • 4 łyżki oleju do smażenia kotletów

Zacznij od opłukania piersi z kurczaka, usuń z niej chrząstki, białe włókna i inne żylaste części. Następnie pokrój je w drobną kostkę, która nie może przekraczać 1 cm wielkości. Wrzuć mięsną kostkę do miski. Szczypior umyj, posiekaj i również dodaj do mięsa. 

Do mięsa i szczypiorku dodaj 2 duże jajka, 2 łyżki śmietany, mąki oraz 1 łyżkę musztardy francuskiej. Dopraw mięso solą, pieprzem oraz papryczką chili. Wymieszaj masę i odstaw ją na 10 minut w celu przegryzienia się wszystkich smaków.

Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na nią porcję mięsnej masy. Gdy będzie rumiana z każdej strony, przełóż kotlety na ręcznik papierowy, odsącz olej i podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >