Smakosze.pl Przepisy Przepis na tę lemoniadę dostałem od sąsiadki. Idealnie orzeźwia dzięki 1 dodatkowi
Fot. YouTube/Sugar Free Kitchen TV

Przepis na tę lemoniadę dostałem od sąsiadki. Idealnie orzeźwia dzięki 1 dodatkowi

25 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz sposobu na orzeźwienie? W takim razie koniecznie musisz poznać przepis na lemoniadę. Dzięki niej szybko ugasisz pragnienie i upały będą ci niestraszne. Dowiedz się, jak przygotować ten napój, a domownicy na pewno ci podziękują. Sposób jest banalny.

Orzeźwiająca lemoniada na upały

Obecnie pogoda w Polsce jest bardzo zróżnicowana. Temperatury wciąż się wahają. Prognozy pogody są jednak pozytywne, bo już w przyszłym tygodniu temperatury wzrosną i będą wynosiły ponad 25 stopni.

To dobry pretekst, aby poznać kilka przepisów, dzięki którym przygotujesz między innymi tę orzeźwiającą lemoniadę. Z tym umieszczonym poniżej przygotujesz ją nie tylko łatwo, ale i szybko. Na ciepłe dni warto przygotować także ten lekki i owocowy deser bez pieczenia. W połączeniu z lemoniadą ułatwią twojej rodzinie przetrwanie upałów. Szczególnie działa jeden nietypowy składnik, który poznasz za chwilę.

kiwi.jpg
Fot. Canva/veger
Zapomnij o szybko psującym się czosnku. 1 tani produkt zapewni mu świeżość na długo

Cytryn dzisiaj nie będzie

Choć wydawałoby się, że każda lemoniada składa się głównie z cytryn, ten przepis zaprzecza tej regule. Uzupełni ją inny bardzo orzeźwiający owoc. Jest nim kiwi, które swoją soczystością i smakiem sprawi, że lepiej zniesiesz upały. Poznaj także inne potrzebne składniki z listy umieszczonej poniżej i zaczynamy przygotowania. Na upały doskonale sprawdzą się także soczyste truskawki, sprawdź tylko, ile zawierają cukru. Zdjęcia umieszczone w a artykule pochodzą z kanału Sugar Free Kitchen TV , znajdującym się na YouTubie.

Składniki:

  • 2 kiwi
  • 1 l wody gazowanej
  • 1-2 łyżki cukru (wedle preferencji)
  • sok z cytryny
  • kostki lodu

Lemoniada z kiwi - przepis

Kiwi obierz, a następnie pokrój je w kostkę i umieść w garnku. Zalej je sokiem z cytryny i zasyp cukrem.

Zblenduj na jednolitą pulpę. Następnie przelej ją do dzbanka. Całość zalej wodą gazowaną i dokładnie wymieszaj.

Dla większego efektu dodaj kilka kostek lodu, a dzbanek umieść w lodówce. Kiedy napój będzie odpowiednio schłodzony, nalewaj go do szklanek i gaś pragnienie. Efekt orzeźwienia gwarantowany. Sprawdź przepis na koktajl warzywny oraz dowiedz się, co dodać do masy na mielone .

blendowanie.jpg
Fot. YouTube/Sugar Free Kitchen TV
Taką sałatkę podam na Dzień Matki. Nie uwierzysz, z czego jest dekoracja
Weź ciasto francuskie i zgnieć je praską do ziemniaków. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy