Smakosze.pl Przepisy Przepis na wytrawne, sycące racuchy z kiełbasą
canva / PM78

Przepis na wytrawne, sycące racuchy z kiełbasą

20 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Każdy z nas doskonale rozpoznaje przysmak ze zdjęcia, czyli klasyczne racuchy - zazwyczaj przygotowuje się je na słodko z jabłkami. Dzisiaj prezentujemy jednak przepis na wytrawną wersję, która zawiera aromatyczną wędzoną kiełbasę. Takie placuszki mogą stanowić pyszny obiad dla całej rodziny, a także szybką przekąskę pomiędzy większymi posiłkami.

Racuchy do dzisiaj często są przygotowywane przez osoby, które chcą zjeść prosty i tradycyjny posiłek z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Najczęściej są one podawane na słodko, przez co niektórzy mogą poczuć znudzenie. Ile razy można jeść w końcu takie samo danie bez żadnych modyfikacji?

Dodanie kiełbasy nie tylko nadaje plackom niespotykanego do tej pory wędzonego posmaku, lecz również zwiększa ich wartości odżywcze. Po zjedzeniu kilku racuszków szybko poczujesz uczucie sytości, które utrzyma się na długie godziny.

Przepis na racuchy z kiełbasą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 250 ml mleka

  • 250 ml wody

  • 1 pętko wędzonej dobrej kiełbasy

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka tymianku

  • szczypta cukru

Zacznij od przesiania mąki i sody oczyszczonej prosto do dużej miski. Wsyp do nich sól, świeżo mielony czarny pieprz, cukier, suszone oregano oraz bazylię. Dokładnie wymieszaj ze sobą suche składniki, by stworzyły jednolitą masę.

Rozbełtaj jajka, wlej do nich mleko, wodę i delikatnie ubij. Wlej miksturę do mąki, dolej 2 łyżki oleju i zmiksuj wszystko mikserem na wolnych obrotach. Odstaw ciasto na pół godziny. W międzyczasie pokrój kiełbasę na równe plasterki.

Na patelnię wlej trochę oleju i postaw ją na gazie o średniej mocy. Rozgrzej go i wylewaj porcje ciasta. Na wierzchu każdego placka połóż kilka plasterków kiełbasy. Przewróć racuchy na drugą stronę po usmażeniu pierwszej. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić placki brokułowe według przepisu Ewy Wachowicz. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.

Kiełbasa chorizo idealnie pasuje do tych racuchów

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy