Przepyszna golonka pieczona w kiszonej kapuście. Smak zachwyci nie tylko panów
Golonka pieczona w kapuście jest tradycyjnym daniem, mającym swoje korzenie w kuchni niemieckiej. To właśnie z Bawarii przywędrował do nas zwyczaj pieczenia tej części mięsa wieprzowego. Mimo, że golonka kojarzona jest raczej z typowo męskim daniem, nasza przepyszna golonka pieczona w kapuście zasmakuje każdemu, niezależnie od płci.
Golonka pieczona w kiszonej kapuście to proste i aromatyczne danie. Składa się z dużej porcji mięsa, która potrzebuje odpowiednio długiej obróbki termicznej. Zapewniamy jednak, że ta golonka pieczona w kiszonej kapuście jest warta każdej minuty oczekiwania.
Przepis na golonkę pieczoną w kiszonej kapuście
Składniki:
-
2 ładne golonki
-
ok. 800 g kiszonej kapusty
-
2 małe cebule
-
3 liście laurowe
-
5-6 ziarenek ziela angielskiego
-
sól i pieprz do smaku
-
pieprz czarny ziarnisty
-
2 łyżki oleju do smażenia
Jak przygotować wyborną golonkę w kiszonej kapuście?
Kapustę poszatkuj, cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę , a po chwili dodaj do niej opłukaną i rozdrobnioną kapustę. Następnie całość przypraw jednym liściem laurowym i połową ziarenek ziela angielskiego. Podlej wodą i duś 30-40 minut do miękkości .
Golonki oczyść, opłucz, włóż do odpowiednio dużego garnka . Dolej tyle wody, aby przykrywała golonki . Dołóż pozostałe liście laurowe i ziele angielskie. Dosyp łyżkę soli oraz kilka ziaren pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu ok. 90 minut , aż golonka będzie miękka.
Warzywa z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego . Wyłóż na nie ugotowane golonki, wierzch mięsa również przykryj kapustą . Podlej golonkę w kiszonej kapuście kilkoma łyżkami wywaru, który został z gotowania . Całość piecz ok. 45 minut w temperaturze 190 stopni . Spróbuj tej pysznej golonki z orientalną nutą . Golonka bez gotowania będzie przebojem na Twoim stole .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca
-
Jak zrobić panko? Zachwycająca panierka do mięs i warzyw na wyciągnięcie ręki
-
Sposób Okrasy na obiad na 2 dni. Sycącą zupą gulaszową naje się cała rodzina