Golonka w azjatyckiej marynacie
Golonka jest daniem, które do lekkich nie należy. Wielu smakoszy jednak nie wyobraża sobie, by od czasu do czasu nie skusić się na ten rarytas. Spróbujcie zamarynować mięso w piwie z dodatkiem sosu sojowego i pikantnych przypraw, a stworzycie danie w iście orientalnym stylu, które przyjemnie zaskoczy waszych gości.
Polska kuchnia obfituje w dania, które świetnie sprawdzą się na rodzinnych obiadach. Golonka z pewnością uświetni wiele takich spotkań. Warto odejść jednak od znanych kombinacji z kapustą kiszoną czy z okrasą i podjąć gości daniem łączącym polskie smaki z ostrością azjatyckich przypraw.
Przepis na delikatną golonkę w azjatyckiej marynacie
Składniki na danie:
4 golonki, każda o masie około 500 g
2 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku
Składniki na marynatę:
250 ml jasnego piwa + 150 ml do podlewania podczas pieczenia
1/3 szklanki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
po pół łyżeczki chilli i zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Golonki oczyszczamy i wkładamy do sporego garnka. Następnie wrzucamy przyprawy i wlewamy wodę w takiej ilości, by przykryć mięso. Zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy do miękkości. Może to potrwać nawet do 3 godzin.
Miękką golonkę wyjmujemy z garnka i studzimy. Składniki marynaty łączymy w sporej misce, czosnek uprzednio obierając i rozgniatając w prasce. Skórkę na golonkach nacinamy w kratkę. Następnie zalewamy je przygotowaną marynatą.
Mięso odstawiamy na minimum 2 godziny. Co jakiś czas obracamy mięso w marynacie, aby równomiernie się nią pokryło. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy opcję grillowania.
Golonki wyjmujemy z marynaty, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 40 minut, podlewając mięso wytwarzającym się podczas pieczenia sokiem oraz dodatkową porcją piwa. Podajemy z ziemniakami i ogórkami kiszonymi po koreańsku.
Wskazówka: jeżeli chcecie, by danie nabrało jeszcze bardziej azjatyckiego charakteru, zamiast chilli użyjcie papryki gochugaru. To pyszna słodko-pikantna przyprawa charakterystyczna dla kuchni koreańskiej. Użyjcie jej łyżeczkę, a nawet więcej — przyjemnie podkręci pikantność dania.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnialidla