Smakosze.pl Porady Przestań zagęszczać gulasz mąką. Ten sposób jest 100 razy lepszy
Fot. Anna Zyśk

Przestań zagęszczać gulasz mąką. Ten sposób jest 100 razy lepszy

15 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Gulasz to danie, które z pewnością na polskich stołach pojawia się bardzo często, szczególnie na obiad. Przygotowanie takiego dania wymaga na pewno poświęcenia dużej ilości czasu, ale kiedy uzyskamy już efekt końcowy, zrozumiemy, że było warto. Przede wszystkim wiele osób zagęszcza gulasz mąką, nie wiedząc, że istnieje na to inny sposób. Taką metodę zaproponowała blogerka kulinarna Anna Zyśk.

Gulasz, czyli świetna potrawa na obiad

Gulasz to danie, które z pewnością ceni sobie wiele osób. Może być on podawany z ziemniakami, z kaszą lub z plackami ziemniaczanymi . Gulasz to przede wszystkim świeże, świetnie dobrane mięso, rozpływający się w ustach sos i przede wszystkim dobrze zagęszczony . Utalentowana kulinarnie blogerka Anna Zyśk , która dzieli się własnymi przepisami, ze swoimi fanami na Instagramie jedz.pysznie , zaproponowała metodę zagęszczenia gulaszu inną niż ta, w której wykorzystuje się mąkę.

Popularna przyprawa znika ze sklepów. Sieć apeluje o zwrot, wykryto toksyny

Jak odpowiednio zagęścić gulasz

Mąka jest ciężkostrawna i bardzo kaloryczna. Dodatkowo szybko przypala się pod wpływem wysokiej temperatury. Warto więc wykorzystać inny sposób zagęszczenia gulaszu. Będziemy potrzebować następujących produktów:

  • siemię lniane
  • mleko

Innowacyjna metoda zagęszczania gulaszu

Anna Zyśk to blogerka, która na swoim Instagramie dzieli się różnymi przepisami ze swoimi obserwującymi. Tym razem zaproponowała nowy sposób na zagęszczenie gulaszu. Wyjaśniamy to krok po kroku.

Krok 1. Siemię lniane wrzucamy do blendera i mielimy.

Siemię lniane wsypywane do blendera
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Zmielone Siemię mieszamy z mlekiem .

Siemię lniane zmieszane z mlekiem
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Całość wlewamy do gulaszu i podgrzewamy chwilę, sos zgęstnieje .

Siemię lniane i mleko wlewane do gulaszu
Fot. Anna Zyśk

Sprawdź co zrobić, aby żołądki były mięciutkie i pyszne . Zobacz, co można uzyskać z połączenia ciasta francuskiego i boczku .

W Polsce nikt jej nie zna. W Japonii to hit na odchudzanie
Zrób przed obróbką żołądków drobiowych. Będą mięciutkie i pyszne
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy