Smakosze.pl Przepisy Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu
canva/ irakite

Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu

12 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kulebiak wywodzi się z kuchni rosyjskiej, jednak dobrze przyjął się też na naszych stołach. Z powodzeniem możesz go zaserwować na wielkanocnym obiedzie. Będzie przyjemną odmianą dla tradycyjnych, polskich potraw. Zobacz, jak przygotować pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami.

Kulebiak to ciasto z pysznym nadzieniem. Ciasto może być drożdżowe, półkruche lub w szybkiej wersji francuskie. Farsz do wielkanocnego kulebiaka możesz zrobić z kapusty i grzybów, z gotowanych jaj czy ryby. My polecamy właśnie tę ostatnią, pożywną wersję. Ryba doskonale smakuje w połączeniu ze szpinakiem i jajkiem, jednak zrobimy wersję bardziej klasyczną z grzybami.

Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • 70-60 dag dość szerokiego fileta rybnego, np. z łososia, dorsza

  • sok z cytryny

  • 2 łyżki oleju

  • 50 dag pieczarek

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka masła

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • 2 jajka surowe

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie kulebiaka

Filet rybny oczyść z ości, opłucz, osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Obsmaż ze wszystkich stron na oleju, wystudź.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je, mieszając. Oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje płyn.

Ugotowane jajka obierz, grubo posiekaj, dodaj do pieczarek razem z posiekaną natką. Farsz wymieszaj z jednym jajkiem i jednym białkiem (żółtko zostaw do posmarowania). Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto przekrój na połowę, tworząc dwa prostokąty. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, połóż na niej dolny płat ciasta.

Na środku ciasta wyłóż trochę farszu, lekko go rozsmaruj. Połóż na nim obsmażoną rybę, przykryj pozostałym farszem.

Rybę z farszem nakryj drugim prostokątem ciasta. Brzegi posmaruj żółtkiem, zawiń ozdobnie. Wierzch kulebiaka posmaruj żółtkiem.

Kulebiak piecz ok. 10 minut w 210 st. C, a potem obniż temperaturę do 200 st. C i piecz go jeszcze ok. 25 minut.

Z naszej strony dowiesz się też, jak przygotować szybkie paszteciki z ciasta francuskiego . Sprawdź też, jak zrobić rybę w galarecie .

kulebiak
kulebiak

Źródło: canva/rep0rter

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis autorski Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy