Smakosze.pl Przepisy Robię tę zupę nawet kilka razy w tygodniu. Szybka, niedroga i pożywna
screen z filmu na kanale YouTube Skutecznie tv

Robię tę zupę nawet kilka razy w tygodniu. Szybka, niedroga i pożywna

8 września 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Szukasz pomysłu na prostą i smaczną zupę? Polecamy pomidorówkę z dodatkiem sycącej czerwonej soczewicy. Proste i pyszne danie z pewnością w mig podbije niejedno podniebienie!

Lista składników na zupę z pomidorów i soczewicy

Masz dość rosołu i ogórkowej? Postaw na pomidorówkę z dodatkiem czerwonej soczewicy. Lista składników nie jest długa, wykonanie jest bardzo proste, a prośby o dokładki nieuniknione.

Lista składników:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 puszka pomidorów
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • szczypta papryki ostrej lub wędzonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • pieprz i sól do smaku
Aromatyczna pomidorowa z soczewicą
canva/denny
Otworzyła słoik z ogórkami i przeżyła rozczarowanie. Wszystko przez niedopuszczalny błąd

Jak zrobić zupę z pomidorów i soczewicy?

Dokładnie umyj cebulę, pokrój ją w kostkę i zeszklij na oleju lub oliwie. Opcjonalnie możesz dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Do warzyw wsyp czerwoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.

Warzywa zalej bulionem i zagotuj. Dodaj do smaku przyprawy i gotuj zupę pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodaj do niej pomidory w puszce i gotuj przez kolejne 15 minut (tym razem pod uchyloną pokrywą, co chwila mieszając.

W jaki sposób warto je podać? Odpowiedź poniżej.

Jak podać zupę pomidorową z soczewicą, aby smakowała bliskim?

Pomidorówka z soczewicą to proste i sycące danie, które doskonale smakuje samo, ale możesz również pokusić się o jej podanie w nieco bardziej wykwintny sposób np. z kleksem śmietany lub mleczka kokosowego i świeżo posiekanym koperkiem lub pietruszką. Przepis na podobną zupę znajdziesz na kanale Skutecznie tv, skąd pochodzi powyższe zdjecie.

Polecamy również przepisy na inne znakomite zupy m.in. kujawski kapuśniak oraz krem z cukinii .

Doskonały sposób na aksamitną, pożywną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki

Nie miałam już pomysłu, co zrobić z cukinią. Babcia podsunęła mi najlepszy sposób, smak rozkłada na łopatki
Gessler wytknęła Polakom błąd w przyrządzaniu pierogów. Ten farsz wychodzi nam najgorzej
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy