Robię tę zupę nawet kilka razy w tygodniu. Szybka, niedroga i pożywna
Szukasz pomysłu na prostą i smaczną zupę? Polecamy pomidorówkę z dodatkiem sycącej czerwonej soczewicy. Proste i pyszne danie z pewnością w mig podbije niejedno podniebienie!
Lista składników na zupę z pomidorów i soczewicy
Masz dość rosołu i ogórkowej? Postaw na pomidorówkę z dodatkiem czerwonej soczewicy. Lista składników nie jest długa, wykonanie jest bardzo proste, a prośby o dokładki nieuniknione.
Lista składników:
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 puszka pomidorów
- 50 g czerwonej soczewicy
- szczypta papryki ostrej lub wędzonej
- 1 ząbek czosnku
- 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić zupę z pomidorów i soczewicy?
Dokładnie umyj cebulę, pokrój ją w kostkę i zeszklij na oleju lub oliwie. Opcjonalnie możesz dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Do warzyw wsyp czerwoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.
Warzywa zalej bulionem i zagotuj. Dodaj do smaku przyprawy i gotuj zupę pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodaj do niej pomidory w puszce i gotuj przez kolejne 15 minut (tym razem pod uchyloną pokrywą, co chwila mieszając.
W jaki sposób warto je podać? Odpowiedź poniżej.
Jak podać zupę pomidorową z soczewicą, aby smakowała bliskim?
Pomidorówka z soczewicą to proste i sycące danie, które doskonale smakuje samo, ale możesz również pokusić się o jej podanie w nieco bardziej wykwintny sposób np. z kleksem śmietany lub mleczka kokosowego i świeżo posiekanym koperkiem lub pietruszką. Przepis na podobną zupę znajdziesz na kanale Skutecznie tv, skąd pochodzi powyższe zdjecie.
Polecamy również przepisy na inne znakomite zupy m.in. kujawski kapuśniak oraz krem z cukinii .