Smakosze.pl

Canva / madaland

Otworzyła słoik z ogórkami i przeżyła rozczarowanie. Wszystko przez niedopuszczalny błąd

8 Września 2023

Autor tekstu:

Monika Dec

Ogórki kiszone są jednym z najpopularniejszych przetworów. Niestety, okazuje się że nawet drobny błąd może zniszczyć ich smak. Największe rozczarowanie przeżywamy, gdy po otwarciu słoika okazuje się, że są one puste w środku. Jak uniknąć takiej sytuacji? Przede wszystkim należy wystrzegać się powszechnych błędów w ich przyrządzaniu.

Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku?

Znawcy kulinariów nie mają najmniejszych wątpliwości. Jeśli chcesz, żeby ogórki wyszły jędrne i chrupiące zawsze zwracaj uwagę na odpowiedni dobór warzyw. Wybieraj świeże ogórki raczej średniej wielkości. Te zbyt przerośnięte niestety nie sprawdzą się dobrze przy kiszeniu. Kupuj je u sprawdzonych dostawców, którzy nie korzystają ze zbyt dużej ilości nawozów. W przeciwnym razie niestety może Cię spotkać przykra niespodzianka i ogórki kiszone wyjdą puste w środku.

Pamiętaj również o odpowiednim przechowywaniu kiszonych ogórków. Ma ono ogromny wpływ na ich jakość. Więcej na ten temat przeczytasz w dalszej części tekstu.

ogórki kiszone
canva/pexel
ciasto z cukinii

Nie miałam już pomysłu, co zrobić z cukinią. Babcia podsunęła mi najlepszy sposób, smak rozkłada na łopatki

CZYTAJ DALEJ

Jak przechowywać kiszone ogórki?

Wiele osób zastanawia się jak długo można przechowywać kiszone ogórki. Wszystko zależy od tego, czy poddaliśmy je pasteryzacji, czy nie. W tym drugim przypadku czas ich przechowywania wynosi do 6 miesięcy. Gdy jednak zdecydujemy się na pasteryzację, to “termin ważności” naszych przetworów wydłuża się do roku czasu. 

Ogórki kiszone najlepiej przechowywać w chłodnych i ciemnych miejscach np. piwniczkach. Każdy otwarty słoik z ogórkami należy umieścić w lodówce. Może tam postać nawet do 2-3 miesięcy. Po czym poznać, że ogórki kiszone są zepsute? Odpowiedź poniżej.

 

Po czym poznać, że ogórki kiszone są zepsute?

Pod żadnym pozorem nie powinniśmy spożywać zepsutych przetworów. Pierwszym sygnałem ostrzegawczym jest ich nieprzyjemny zapach. Naszą uwagę powinna również zwrócić zielona lub biało - szara pleśń. Nie wolno jej jeść, ponieważ może to grozić problemami zdrowotnymi. Lepiej wyrzućmy do kosza również te kiszone ogórki, które rozpadają się w dłoni, są miękkie lub  puste w środku. Zdecydowanie nie nadają się one do spożycia.

Zupełnie nie powinniśmy obawiać się ogórków kiszonych z białym nalotem. Więcej na ten temat przeczytacie w tym artykule.


 

Ogórki kołobrzeskie są znakomite.jpg
 

pierogi

Gessler wytknęła Polakom błąd w przyrządzaniu pierogów. Ten farsz wychodzi nam najgorzej

CZYTAJ DALEJ
szarlotka

Szarlotka jeszcze nigdy nie była tak łatwa do zrobienia. Wszystko dzięki temu pysznemu, prostemu składnikowi

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >