Robię ten obiad, gdy brak mi czasu i pomysłów. Wystarczy makaron, kilka dodatków i jeden garnek
Przygotowanie tego obiadu zajmuje dosłownie tyle, ile ugotowanie makaronu. Nie jest to też o wiele większy wysiłek. Szczerze mówiąc, to aż zadziwiające, jak wiele smaku można wycisnąć z kilku prostych składników w jedyne 20 minut.
Szybki makaron na obiad
Tradycyjny schemat dań makaronowych, które czasem z rozpędu nazywamy wszystkie słowem spaghetti, jest bardzo prosty. W rondelku przygotowujemy sos, przeważnie na bazie pomidorów lub przetworów pomidorowych, a w garnku na sąsiednim palniku gotujemy makaron.
Jednak jeśli powołujemy się na Włochów, warto zwrócić uwagę, że w ich kuchni makaron niemal zawsze ląduje w jednym naczyniu z sosem jeszcze zanim danie zostanie rozłożone na talerze i podane na stół. To prawdziwie inspirująca część naszego włoskiego importu.
Makaron gotowany w rondlu
Wniosek? Powinniśmy częściej pamiętać o tym, że makaron ugotuje się bez względu na to, czy zanurzymy go w osolonej wodzie, czy też w innego rodzaju gotującym się płynie. Na tym bazuje nasz dzisiejszy przepis. Podobny pokazała na swoim kanale Milena z kanału e-PrzepisyKulinarne, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu. Składniki są oczywiście przykładowe – ważna jest sama metoda przygotowywania makaronu, reszta może być „przeglądem lodówki”.
Składniki
- 250 g makaronu (np. świderki)
- 5-6 pieczarek
- 80 g boczku
- 100 g kiełbasy
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 2-3 ząbki czosnku
- Inne warzywa, np. papryka
- Szklanka passaty pomidorowej
- Szklanka bulionu
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowujemy jednogarnkowy obiad
Cebulę siekamy drobno, pieczarki i seler naciowy kroimy w plasterki, a ewentualne inne warzywa w niewielką kostkę. Cebulę, boczek i seler wrzucamy do rondelka na rozgrzany tłuszcz i smażymy chwilę, aż warzywa się zeszklą, po drodze dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do rondelka dodajemy pieczarki i dusimy przez chwilę. Kiedy zaczną się robić miękkie, dodajemy ewentualne inne warzywa oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Kiedy ta ostatnia zacznie się podsmażać, do rondelka wrzucamy makaron, zalewamy passatą i bulionem. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz i czekamy, aż całość zacznie wrzeć. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi albo innymi ulubionymi przyprawami. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu , aż makaron będzie miękki. W razie potrzeby dodajemy bulionu lub wody , żeby sos nie stał się zbyt gęsty.
Wypróbuj też przepisy na zupę gulaszową z drobiowych żołądków i tosty z zapiekanym mięsem mielonym .