Smakosze.pl Przepisy Robię ten obiad, gdy brak mi czasu i pomysłów. Wystarczy makaron, kilka dodatków i jeden garnek
youtube.com/@e-przepisykulinarne7033

Robię ten obiad, gdy brak mi czasu i pomysłów. Wystarczy makaron, kilka dodatków i jeden garnek

21 lutego 2024

Przygotowanie tego obiadu zajmuje dosłownie tyle, ile ugotowanie makaronu. Nie jest to też o wiele większy wysiłek. Szczerze mówiąc, to aż zadziwiające, jak wiele smaku można wycisnąć z kilku prostych składników w jedyne 20 minut.

Szybki makaron na obiad

Tradycyjny schemat dań makaronowych, które czasem z rozpędu nazywamy wszystkie słowem spaghetti, jest bardzo prosty. W rondelku przygotowujemy sos, przeważnie na bazie pomidorów lub przetworów pomidorowych, a w garnku na sąsiednim palniku gotujemy makaron.

Jednak jeśli powołujemy się na Włochów, warto zwrócić uwagę, że w ich kuchni makaron niemal zawsze ląduje w jednym naczyniu z sosem jeszcze zanim danie zostanie rozłożone na talerze i podane na stół. To prawdziwie inspirująca część naszego włoskiego importu.

składniki na makaron
youtube.com/@e-przepisykulinarne7033
Dieta KETO bije rekordy popularności. Schudniesz na niej na pewno, ale czy warto ryzykować?

Makaron gotowany w rondlu

Wniosek? Powinniśmy częściej pamiętać o tym, że makaron ugotuje się bez względu na to, czy zanurzymy go w osolonej wodzie, czy też w innego rodzaju gotującym się płynie. Na tym bazuje nasz dzisiejszy przepis. Podobny pokazała na swoim kanale Milena z kanału e-PrzepisyKulinarne, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu. Składniki są oczywiście przykładowe – ważna jest sama metoda przygotowywania makaronu, reszta może być „przeglądem lodówki”.

Składniki

  • 250 g makaronu (np. świderki)
  • 5-6 pieczarek
  • 80 g boczku
  • 100 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Inne warzywa, np. papryka
  • Szklanka passaty pomidorowej
  • Szklanka bulionu
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowujemy jednogarnkowy obiad

Cebulę siekamy drobno, pieczarki i seler naciowy kroimy w plasterki, a ewentualne inne warzywa w niewielką kostkę. Cebulę, boczek i seler wrzucamy do rondelka na rozgrzany tłuszcz i smażymy chwilę, aż warzywa się zeszklą, po drodze dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do rondelka dodajemy pieczarki i dusimy przez chwilę. Kiedy zaczną się robić miękkie, dodajemy ewentualne inne warzywa oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę.

Kiedy ta ostatnia zacznie się podsmażać, do rondelka wrzucamy makaron, zalewamy passatą i bulionem. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz i czekamy, aż całość zacznie wrzeć. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi albo innymi ulubionymi przyprawami. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu , aż makaron będzie miękki. W razie potrzeby dodajemy bulionu lub wody , żeby sos nie stał się zbyt gęsty.

Wypróbuj też przepisy na zupę gulaszową z drobiowych żołądków i tosty z zapiekanym mięsem mielonym .

duszenie składników makaronu
youtube.com/@e-przepisykulinarne7033
Wlewam jajka do buraków. Wszyscy są zaskoczeni, co z tego wychodzi
Prawie każdy Polak popełnia te błędy. Przez nie parówki tracą wszystkie właściwości
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy