Smakosze.pl
Rolada bezowa - sprawdzony przepis

pixabay.com

Rolada bezowa - sprawdzony przepis

25 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Rolada bezowa to niezwykle lekki i słodki deser, na który trzeba mieć sprawdzony sposób. My prezentujemy taki w poniższym przepisie.

Przepis na bezę to dosyć prosta sprawa, składa się z białek oraz cukru. Jednak, jak może potwierdzić każdy, kto kiedyś podchodził do upieczenia bezy, bywa ona kapryśna i czasami może nie wyjść. Ale kiedy już wyjdzie, to przyjemnie rozpływa się w ustach.

Rolada bezowa to smaczna wariacja na temat klasycznej bezy. Ten prosty wypiek możemy podawać z różnymi dodatkami, bo każdy smak właściwie będzie do niej pasował. Czy kwaskowaty smak borówek, czy słodycz czereśni. 

Aby z naszego przepisu powstała idealna rolada bezowa, cukier powinien być drobny. Możemy wykorzystać do niej cukier trzcinowy, beza będzie wtedy mniej słodka i będzie miała ciemniejszy kolor. Druga sprawa to jajka kurze, które powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego przed pieczeniem warto wyjąć je z lodówki i zostawić na ok. 1 godzinę na kuchennym blacie. 

Ważna jest również temperatura pieczenia bezy na roladę bezową. Musi ona wynosić ok 140-150 stopni Celsjusza, by nie straciła na objętości. Można bezę suszyć w piekarniku nagrzanym jedynie do 80 stopni i przy uchylonych drzwiczkach. To jednak zajmuje dwa razy więcej czasu, niż przy bardziej tradycyjnym sposobie. 

Rolada bezowa: składniki

150 ml białek

160 g drobnego cukru

1 łyżeczka octu winnego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka aromatu waniliowego

250 ml śmietanki 36% 

2 łyżki likieru orzechowego

1 łyżka cukru pudru

Rolada bezowa: przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza. Do pieczenia rolady bezowej będzie potrzebna nam prostokątna blacha o rozmiarach 34 na 25 cm i brzegach o wysokości ok. 4 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodając drobny cukier, aż piana będzie błyszcząca i gładka. Ostrożnie mieszamy ją z octem, mąką ziemniaczaną i aromatem waniliowym. Wykładamy na blachę i pieczemy przez 20 minut.

Do robota kuchennego wlewamy śmietankę i likier oraz dodajemy cukier. Miksujemy przez ok.3 minuty, aż porządnie się ubije.

Bezę przekładamy na drugą stronę, wyłożyć na je środek ubitą śmietanę i zwinąć ostrożnie według dłuższego boku. Podsypać roladę bezową cukrem pudrem i pokroić.

Rolada bezowa będzie smakowała świetnie bez dodatków. Można zaserwować ją również ze świeżymi owocami, marmoladą lub owocami w zalewie, np. czereśniami.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >