Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rolada bezowa - sprawdzony przepis
Małas Karolina
Małas Karolina 25.03.2022 22:44

Rolada bezowa - sprawdzony przepis

Rolada bezowa - sprawdzony przepis
pixabay.com

Przepis na bezę to dosyć prosta sprawa, składa się z białek oraz cukru. Jednak, jak może potwierdzić każdy, kto kiedyś podchodził do upieczenia bezy, bywa ona kapryśna i czasami może nie wyjść. Ale kiedy już wyjdzie, to przyjemnie rozpływa się w ustach.

Rolada bezowa to smaczna wariacja na temat klasycznej bezy. Ten prosty wypiek możemy podawać z różnymi dodatkami, bo każdy smak właściwie będzie do niej pasował. Czy kwaskowaty smak borówek, czy słodycz czereśni. 

Aby z naszego przepisu powstała idealna rolada bezowa, cukier powinien być drobny. Możemy wykorzystać do niej cukier trzcinowy, beza będzie wtedy mniej słodka i będzie miała ciemniejszy kolor. Druga sprawa to jajka kurze, które powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego przed pieczeniem warto wyjąć je z lodówki i zostawić na ok. 1 godzinę na kuchennym blacie. 

Ważna jest również temperatura pieczenia bezy na roladę bezową. Musi ona wynosić ok 140-150 stopni Celsjusza, by nie straciła na objętości. Można bezę suszyć w piekarniku nagrzanym jedynie do 80 stopni i przy uchylonych drzwiczkach. To jednak zajmuje dwa razy więcej czasu, niż przy bardziej tradycyjnym sposobie. 

Rolada bezowa: składniki

150 ml białek

160 g drobnego cukru

1 łyżeczka octu winnego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka aromatu waniliowego

250 ml śmietanki 36% 

2 łyżki likieru orzechowego

1 łyżka cukru pudru

Rolada bezowa: przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza. Do pieczenia rolady bezowej będzie potrzebna nam prostokątna blacha o rozmiarach 34 na 25 cm i brzegach o wysokości ok. 4 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodając drobny cukier, aż piana będzie błyszcząca i gładka. Ostrożnie mieszamy ją z octem, mąką ziemniaczaną i aromatem waniliowym. Wykładamy na blachę i pieczemy przez 20 minut.

Do robota kuchennego wlewamy śmietankę i likier oraz dodajemy cukier. Miksujemy przez ok.3 minuty, aż porządnie się ubije.

Bezę przekładamy na drugą stronę, wyłożyć na je środek ubitą śmietanę i zwinąć ostrożnie według dłuższego boku. Podsypać roladę bezową cukrem pudrem i pokroić.

Rolada bezowa będzie smakowała świetnie bez dodatków. Można zaserwować ją również ze świeżymi owocami, marmoladą lub owocami w zalewie, np. czereśniami.

Tagi: