Smakosze.pl Przepisy Rozsmaruj mięso na kapuście i zawiń jak pieroga. Ostatnio zrobiłam to zamiast gołąbków, mąż był zachwycony
YouTube/@samiragotovit

Rozsmaruj mięso na kapuście i zawiń jak pieroga. Ostatnio zrobiłam to zamiast gołąbków, mąż był zachwycony

20 stycznia 2024

Mięso i kapusta zawsze sprawdzają się na obiad. Zwykle robiłam gołąbki, ale ostatnio przyrządzam danie, które wygląda jak pierogi. Mąż zajada się takim obiadem, a ja posiłek robię w szybki i prosty sposób.

Mięso i kapusta na smaczny obiad

Czy jadasz gołąbki? Moja rodzina zawsze przepadała za tym daniem . Ostatnio z mięsa i kapusty przyrządzam nieco inne danie. Mięso rozsmarowuję na liściach kapusty, a potem zawijam jak pieroga. W ten prosty sposób zyskuję pyszny i pożywny obiad.

Polecam wszystkim ten smaczny patent na obiad dla całej rodziny. Jeśli trochę przejadły ci się gołąbki, to pora zrobić tę potrawę . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Samira Gotovit. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

obiad
YouTube/@samiragotovit
Jeśli zobaczysz to na pączkach, lepiej ich nie kupuj. Ten detal jest kluczowy, mało kto o nim pamięta

Jak zrobić pierogi z mięsa i liści kapusty?

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od oddzielenia liści z kapusty i odcięcia twardych części. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na patelni . Dodaj do mięsa mielonego. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Składniki dokładnie wymieszaj.

Na każdy liść kapusty nakładaj mięso, rozsmaruj i zawiń jak pieroga. Następnie przyrządź panierkę do kapuścianych pierogów. Do miski wbij jajka, dopraw przyprawami, dodaj śmietanę i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. W panierce zanurzaj pierogi i smaż na rozgrzanej patelni.

Pierogi z mięsa i kapusty idealne na rodzinny obiad

Gdy pierogi będą miały złoty kolor, wyjmij je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. To smaczne danie z mięsa i kapusty możesz podawać z kwaśną śmietaną. Pasują do niego też ziemniaki lub kasza.

Takie danie z powodzeniem zastąpi gołąbki. Potrawę zrobisz szybko i w prosty sposób . Jest bardzo smaczna, pożywna i szybko znika z talerzy. Warto przyrządzić ją na rodzinny obiad. Pisaliśmy o tym, jak przygotować aromatyczny schab z piekarnika. Podawaliśmy też przepis na najlepsze drożdżówki pod słońcem.

obiad
YouTube/@samiragotovit
Dawno nie jadłem tak dobrej surówki. To połączenie składników pasuje do każdego obiadu
Odmierzam szklankę płatków owsianych i mieszam z tymi składnikami. W 5 minut mam zdrowe i sycące śniadanie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy