Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube 5-Minute Crafts Recycle

Sąsiadka zawsze przed wałkowaniem ciasta nacina je na krzyż. Wcześniej pukałam się w głowę, teraz robię tak samo

18 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wasze ciasto nie rozwałkowuje się na kwadrat i musicie je mozolnie dopasowywać do formy? Jedna czynność wykonana przed rozpoczęciem procesu zapobiegnie takiej sytuacji. Efekt przerósł moje oczekiwania. 
 

Wałkowanie ciasta może być prostsze

Przygotowanie ciast do niedawna wiązało się u mnie z frustracją podczas wałkowania. Nigdy chyba nie udało mi się uzyskać pożądanego kształtu kwadratu czy prostokąta i musiałam z odciętych resztek formować odpowiedni kształt.

Rozmawiałam o tym niedawno z sąsiadką i zdradziła mi, że jest prosty sposób, by dopasowanie ciasta do formy zajęło dosłownie chwilę. Co takiego trzeba zrobić? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Wałkowanie na kwadrat.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube 5-Minute Crafts Recycle
Placki lepsze niż racuchy

Moje dzieci wolą te placki od zwykłych racuchów. Ciasto robię na bazie prostego składnika, znika cała porcja

CZYTAJ DALEJ

Natnijcie ciasto, a rozwałkujecie je w prostokąt

Choć nacinanie wyrobionej masy może wydawać się pozbawione sensu, sąsiadka udowodniła mi skuteczność tej techniki. Rzeczywiście ciasto zachowywało się zupełnie inaczej i w kilka chwil uzyskałyśmy kształt prostokąta o rozmiarach mocno zbliżonych do wymiarów blachy.

Co zostało zrobione? Sąsiadka nacięła wyrobione ciasto na krzyż. Dwa przesunięcia nożem na szczycie spłaszczonej kuli wystarczyły, by problem z nieregularnym kształtem wałkowanej masy w ogóle nie wystąpił.

Jak przenieść ciasto do formy?

Jeżeli decydujemy się na pieczenie bez papieru, wystarczy, że rozwałkowane ciasto nawiniemy z powrotem na wałek i przeniesiemy je we właściwe miejsce, ostrożnie układając wewnątrz formy. W przeciwnym wypadku warto od razu wałkować masę na papierze i potem przenieść całość do blachy.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na różne ciasta. Sprawdźcie jak przygotować bazę do pierogów — wystarczą zaledwie 3 składniki. Być może skusi was też prosta receptura na puszysty biszkopt . W przypadku tego ciasta wałkowanie nie będzie konieczne.

Wałkowanie ciasta  łatwiejsze.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube 5-Minute Crafts Recycle
Kluski leniwe

Wsypał do leniwych inny rodzaj mąki. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem

CZYTAJ DALEJ
przygotowania do robienia rosołu

Zamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >